Samling 1

As salam alaykom/Hejsan

Nu när de stora barnen börjat skolan så vill lilla K också gå i skolan. Så vi har börjat med skola hemma hon och jag. Det blir 1 timmer 1½ timme per dag som jag planerar  något och så jobbar vi längre om hon vill. Med planering menar jag att jag tänker ut och förbereder mig men vill hon något annat så gör vi något annat.

Vi börjar dagen med en samling. Först hälsar vi på varandra genom att ta i hand, titta varandra i ögonen och så säger jag As salam alaykom wa rahmatuAllahi wa barakato och så svarar hon wa alaykom asalam wa rahmatuAllahi wa barakato (med lite hjälp av mig så här i början). Sedan frågar jag hur hon mår och hon svarar. Sen sätter vi oss ned och börjar med att läsa Koranen. Vi läser sura Al Fatiha tillsammans. När hon kan den går vi vidare, problemet är alla R, vilket hon inte kan uttala och de finns flera.


Efter det lägger vi upp veckans dagar på mattan. Jag säger varje dag högt och hon härmar. Meningen är att hon ska göra det själv, när hon vill det och kan. Sedan lägger vi upp siffrorna 1-7 under dagarna och sjunger sången. "7 dagar har veckan"

Sedan lägger vi dagens datum och jag säger det och hon härmar.  Vi har även ett kort med den aktuella muslimska månaden. Nu är det Shawwal.

Sedan lägger jag fram sångkorten, vi går igenom vad alla sångerna heter så att hon vet vilka de är. Dessa sångkort kan beställas från montessorimaterial.blogg.se. De är gratis, bara att skriva ut, klistra ihop och laminera. Jag har blandat islamiska sånger och sånger om bondgårdsdjur. Bondgårdsdjur sångkorten skrev jag ut utan bilder, men det blir svårare för lilla K att känna igenom dem.


Sedan presenterade jag en räkneövning som påminner lite om Montessoris spollåda. Vi lägger upp siffror och så ska lilla K lägga rätt antal korkar under siffran. När vi pratade om noll, att noll inte är någonting så tyckte hon att det var roligt. Ingenting, ingenting. Spollådan har dock bara siffrorna 0-9 så jag ska ta bort tio nästa gång vi gör det.

Här har hon lagt korkarna färdigt. Det blev några vita för de röda räckte inte. Vi ska däremot byta ut dem när vi äter mer yoghurt till frukost. Korten har vi skrivit ut från LessonSense som har många kort. 

Sedan gick vi igenom färgerna som hon nu har lärt sig, alla utom brun, grå och orange. För att inte bara säga färgerna så gör vi denna övning där hon ska hämta någon sak för varje färg.
 
Här var hon färdig. Korten är från Lessonsense. Jag har inte med textkorten. Man kan även beställa färgkort på svenska, engelska, franska, tyska, spanska eller italienska på montessorimaterial.blogg.se  om man vill.

Efter genomgången fick hon en övning som tränade siffror och färger + finmotoriken.

Kommer med fler samlingsövningar när vi gör nya saker.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Muffinsar med blå glasyr

As salam alaykom /Hejsan

Nu har vi bakat muffins igen.

Vanliga vita muffins med blå glasyr och silverpärlor på.

Otydlig bild men jag köpte nya muffins formar i sommras som ser ut som små sockerkakor. Blåglasyr och strössel.

Jag hade extra magarin i smeten och det gjorde kakorna lite safftigare och de var så någon dag extra också.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Skolan har börjat

As salam alaykom/Hejsan

Barnen började skolan i förra veckan. Så vi handlade nya väskor och "tablior". En massa skolböcker, pennor, kritor, tavla, tavelkritor, sudd, linjaler, vattenfärger, skrivböcker, passare osv. Sedan var det till att plasta in alla böcker och skrivböcker. Med tre barn tar detta en ganska lång tid. Lilla K vill också gå i skolan så vi har ordnat en hemma hon och jag.


Stora Ms

Flicka A

Pojke A

As salam alaykom/Hejdå
Ummmohamed

Eid al Fitr, 30 augusti 2011

As salam alaykom /Hejsan

Eid blev på en tisdag. Alla barnen duschade kvällen innan. Då de sagt på TV att det var Eid i morgon. Vi blåste ballonger som vi satte upp i sala (vardagsrummet). Jag gjorde henna på flickornas händer och flicka As fötter.

På Eidmorgonen satte barnen på sig sina nya kläder, abayor och hijab. Vi åkte bil till moskén. Vi bad alla Eidbönen och lyssnade på khutban. Efter bönen önskade vi alla Eid Mubarak i moskén. Mycket pussande och kramande.
Efter bönen åkte vi tillbaka hem och hämtade lite kakor och tårta för att ta med hem till svärfar med familj.

Denna Eid blev det snoddaskakor, kokoskakor och rulltårta med jordgubbssylt.

och så en dubbel pinocchiotårta, så att det räckte att ta med till svärfar men också för oss att äta mer här hemma.

Vi fikade hos svärfar. Sedan åkte de andra och hälsade på lite familj. Efter lunchen som var couscous så åkte vi hem och vilade en stund.

Till middag åt vi maten som barnen hade valt - det blev hamburgetallrik med pommes frittes, tomatsås, gurka, tomat, majs, sallad. Och mer kakor. GOTT.

Senare åt vi popcorn, hemma gjorda chips och hade frågesport.

Dagen efter Eid så lekte jag och barnen. Vi sjöng sånger, gjorde röreslelekar, hunden och benet. Vi lekte charader, barnen tittade på ett kort med en bild och skulle vara det djuret. Det gick bra, bara det att lilla K sa djuret innan hon var djuret.


Sedan lekte vi denna lek. Barnen fick lappar och skulle sätta ihop de kroppsdelarna som stod. Barnen var två och två. Stora M och flicka A klarade alla lappar vi hade gjort.  Man ska alltså göra så många lappar samtidigt som möjligt. Vi hade bland annat dessa lapper:
fot + fot
fot + knä
panna + axel
rygg + hand
näsa + finger

En väldigt rolig lek, med de lite äldre barnen. Men även lilla K tyckte det var roligt när hon lekte med stora M.

sist kom den leken som de alla hade väntat på - SKATTJAKT. Denna Eid blev det en annorlunda lek för vi bor trångt nu och kan inte gömma lappar på så många ställen.
JAg gömde lappar runt om i vardagsrummet med bokstäver skrivna på. Stora M hade gröna lappar, flicka A oranga och pojke A hade blåbokstäver på sina lappar.

Pojke A fick småsiffror på alla sina lappar så att han bara kunde lägga dem i rätt ordning och sedan läsa ordet - bokhylla. Flicka A fick 3 små siffror, på den första, mitten och sista bokstaven och fick pyssla lite med att hitta ordet. Hon fick lite hjälp av store bror - rosa lådan. Stora M fick bara en siffra på den första bokstaven - tv skåpet.

Lilla K fick en ritad lapp


Sedans att vi alla och smaskade på godis. Jag hade köpt små karameller för 200 dinar (20 kr) och det blev stora påsar till barnen plus en milkchokladkaka till varje.

Nu får jag tänkte ut något för nästa Eid. Någon som har förslag på lekar eller ny skattjakt tips?

As salam alaykom/Hejdå
Ummmohamed

Egen tillverkade örhängen.

As salam alaykom /Hejsan

Flicka A har gjort egna örhängen.

Hon tog en vit blomma sedan varannan rosa varannan vit kula och sist en mörkrosa. Hon använde sig av fiskelina och tog örhängskrokar som vi hade.

Örhängena passade till hennes rosa tröja.

Tiout och Ain Sefra, semester 2011

As salam alaykom/Hejsan

När vi var på väg tillbaka så stannade vi hos min mans släkt i Ain Sefra. En kväll åkte vi till Tiout. Det är en plats som ligger nära Ain Sefra och dit brukar folk åka när de vill åka på en kort utflykt. Först åkte vi till klipperna där och tittade på gamla väggmålningar. De ä väldigt gamla men har tyvärr blivit förstörda av ungdomar. Nu finns det en vakt där som vaktar dem.

Man kunde se elefanter (dessa finns inte kvar i Algeriet), hjortar och människor som jagade djuren.

Utsikten från berget/klipporna.

En till utsiktbild. En liten stad med palmer. Det är väldigt grönt och fint. Mellan Ain Sefra och Bechar brukar gradskillnaderna ligga på ca 6 grader och det är ganska mycket här. När vi sov på deras tak så frös vi. Det gör man inte i bechar på sommaren.

Bredvid klipporna fanns en liten lekplats. Lilla K lekte där medan de andra klättrade runt bland klipporna. Pojke A tappade sin sandal ner i ett hål och då var de tvugna att få upp den. Det blev som ett litet äventyr och al hamdolillah så kom sandalen upp igen.



Efter klipporna åkte vi till en liten oas.

Det är klippor med vatten, palmer runt och sanddynor utanför palmerna.



Här hade de en "skylt" som sa att man inte fick bada där. Barnen badade där dagen efter och det var precis här man kunde bada. Dock inte dyka.

Fler palmer och sanden i bakgrunden.







Här där vattnet ser fint ut kan man dock inte bada eftersom det är sankt. Barnen och deras pappas kusin provade djupet med pinnar och stenar. Det var djupt och pinnarna sjönk ner i sandbotten.

Vi stannade några dagar i Ain Sefra, barnen badade och hälsade på släktingar. Jag hälsade på en del av min mans släktingar och så gick jag och handlade saker. Jag köpte bland annat soppskålar till Ramadan soppan, servetter, krokar till köket.

Efter Ain Sefra så var det Bechar. Det tar bara drygt 3 timmar. Vi hade med oss min mans kusin och hennes son. Vi åkte till svärfar med familj och åt lunch.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ramadan mat

As salam alaykom/Hejsan

Denna Ramadan bodde vi trångt och det blev inga större utsvävningar i köket.

Vi åt soppa och burek vid magreb och sedan på kvällen åt vi någon mat. Ibland bakade jag kakor att fika med annars så köpte vi "ramadan kakor" som slebija, chemia, cigarer eller baklava.


Köttfärspaj
Pajdeg sedan lade jag på en ganska torr köttfärssås och så på med massor av riven ost. In i ugnen.


Lasange med sallad.

Vi åt olika gratänger, köttfärsås, grytor, fiskpinnar bland annat. Till eid valde barnen hamburgare.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Semlor

As salam alaykom/Hejsan

När vi nu hade hittat grädde så vilja ha  - semlor. Eftersom jag inte hittade någon mandelmassa så tittade jag på nätet och så gjorde jag den själv.

Jag tog som det stod i receptet
200 g mandel
200 g strösocker
lite lite vatten.

Semelbullar
grädde
florsocker


Först lade jag mandlar i kokande vatten så att skalet skulle lossna.


Jag hällde av vattnet.


Jag gnuggade av skalen på mandlarna.


Jag lade mandel i mixer. När de mixat bra så hällde jag i sockret och lite, lite vatten. Och mixade. Voilá så var mandelmassan färdig.


Jag gröpte ur semelbullarna.


Jag blandade det jag hade gröpt ut från semelbullarna och blandade med mandelmassan.


Här har jag lagt in mandelmassan i semelbullarna.


Grädde och locket på.


Sist men inte att förglömma florsockret överst.

Eftersom det blev mandelmassa kvar så gjorde jag en tårta dagen efter.

Det blev mandelmassa blandat med vispad maräng till tårtbottnat (2 st), jordgubbssylt i mitten, grädde på och toppat med halva vindruvor och strössel.

Kalasigt värre under Ramadan.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Resande, semester 2011

As salam alaykom/Hejsan

Vi åkte vidare. Dock tog vi en väg där det var upp och ned för berg.


Upp och ner, upp och ner och stora M spydde .

Men när vi kom ned så var det vackert och välvärt åkturen.

Blommorna var efter hela den torra flodbädden.


Under vår resa i landet har vi sätt massor av storkar. Här ser man 7 storkbon nära varandra.


Vi stannade på en resturang och åt mat. Vi åt ute och där fanns det en örn som satt fast i ett snöre och gick runt bland borden. De hade även som en liten djurpark med kalkoner, hönor, tuppar, hundar, katter.

Där fanns det även som en liten bönelokal/moské

Min man bad först och när det blev tomt kunde jag be.

De fanns en del Koraner, fina mattor på golvet.

Utanför fanns en underbar kaprifol, den skulle jag vilja ha.

Djijel, semester 2011

As salam alaykom /Hejsan







Framme vid stranden

Härligt blått hav så längt ögat nådde.

Vi kom till stranden på eftermiddagen. När vi kom fram så fixade vi mat och sedan försökte vi vänta ett tag innan vi gick ned. Vi hyrde ett tält där jag kunde sitta (detta år badade jag inte pga magsjuka som jag fick av pizzan vi åt vid Timgad) och vara utan sol men se när barnen badade. Som förra året ville lilla K inte bada utan satt och lekte i sanden.




Barnen badade varje dag förmiddag och eftermiddag. De lekte i vågorna, spelade beachtennis.





Fotot taget från balkongen på lägenheten vi hyrde.

Så här nära havet bodde vi.

På kvällen var det också fint.



solnedgång över staden.


Vi hann även med en liten tur in till staden.

Detta är stadens kännetecken.

Vi stannade dock inte många dagar vid stranden.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Constantine, semester 2011

As salam alaykom/Hejsan

Efter att ha varit i Kenechla och hälsat på så åkte vi vidare mot Constantine. Där har min man en vän så vi försökte leta oss fram till honom.


Det var ett riktigt högt hus de bodde i men al hamdolillah så fanns det hiss. Det var en helt nybyggt område.

En dag åkte vi till ett naturområde med lekplats

Det var torrt när vi var där men annars måste det vara väldigt grönt och fint mashaAllah. Det fanns olika gungor och klätterställningar med lite avstånd från varandra.

Paekeringsplatsen var i mitten av allt. Det var flera familjer där men området var stort så det kändes inte trångt och det fanns bänkar utställde att sitta på. En del spelade fotboll också.

Barnen lekte med broderns barn och hade kul.

En bild från parkeringsplatsen.


På kvällen åkte vi på sightsing inne i Constantine. En svår stad att köra och hitta i så det var bra med en guide. Här står vi och tittar med på vattenfallet och en väg som går lååååånnnggt nedanför oss. Det är en lång kö där för på bron (som bara syns i utkanten av fotot) hade de ett bröllop. De har som tradition att mannen och kvinnan ska rida på en varsin häst och det var vad två par gjorde på bron och stannade upp trafik.

Constantine är en vacker stad med mycket ber och vatten som rinner. En massa hus, det sägs att det finns ca 400 000 invånare i staden.

Som sagt var höga berg.

Jag tog fler bilder men de blev tyvärr inte bra. Det var olika bilder på broarna som Constantine är känt för.  Vi såg även den stora moskén Emir Abdelkader och det stora islamiska universitetet som finns i staden.

När vi var i Constantine så ordnade vi med att hyra en lägenhet vid stranden. Vi stannade bara en dag i Constantine och så åkte vi vidare till Djejal.

Timgad - semester 2011

As salam alaykom/Hejsan

Jag har fortfarande bilder kvar från i somras som jag nu försöker att lägga in. Vi var riktiga turister en dag och besökte Timgad, en romersk gammal stad. Det var dock ganska varmt att gå i ruinstaden med fyra barn ett längre tag men vi var där och tittade och tog en hel del bilder. Barnen läser om denna stad i fyran så stora M kände igen saker, plus att han är intresserad av romartiden och dess siffror.

Det var sevärt men vi hoppas att vi nästa gång kan åka till en plats som är byggt av muslimer  inshaAllah.

wikipedia står det bland annat: 

Timgad var under antiken en stad i nuvarande Algeriet. Staden grundades som den romerska kolonin Thamugas av kejsaren Trajanus omkring år 100, men övergavs under 600-talet. Ruinerna, som ligger ca 35 km från staden Batna, är ett av de bästa ännu existerande exemplen på romersk stadsplanering. Staden byggdes upp utan någon by eller liknande som grund, som en bastion mot berberna i de närliggande bergsområdena. Staden beboddes av militärveteraner som fick landområden som belöning för militärtjänstgöring. Då inga nya bosättningar grundats på platsen efter 600-talet bevarades staden relativt väl under sanden upp till en meter djup fram tills den blev utgrävd. Timgad upptogs på Unescos världsarvslista 1982. 

Sevärdheter

En teater med 3 500 sittplatser är i gott skick och används för nutida produktioner. Andra större byggnader i staden är fyra romerska bad (thermae), ett bibliotek och en basilika.










































Jag blev mest fascinerad av teatern och dessa höga bågar. Hur kunde man bygga så utan några maskiner, det är otroligt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

RSS 2.0