Våfflor

As salam alaykom/Hejsan

Jag har velat göra våfflor till barnen en tid, eftersom jag släpade med mig ett våffeljärn och för att det är gott, men som vanligt saknas det grädde och alla recept som jag hittade var just med grädde i smeten. När jag pratade med min mormor en gång via skype så sa hon att hon gjorde våfflor med vanlig pankakssmet så det ville jag prova.


Smeten hälls i järnet/laggen. Ned med locket och


en våffla är färdig.


Vi gjorde ett helt fat med våfflor och åt det med


vispad maräng, med lite socker och äppelsylt (det var den vi hittade) men det var gott.


Här sitter barnen och äter vid vårt fruktiga bord, känns lite nyttigare så. Men våfflor är något som kommer att återkomma hemma hos oss. InshaAllah hittar vi hallon eller jordgubbssylt den gången.

Vårt recept var:
10 dl mjölk
5 dl vetemjöl
5 ägg (jag tog 4 äggulor + 1 helt ägg)
lite salt
lite socker
smält smör

Till det
4 äggvitor vispade till skum och i med 1 dl socker = maräng
äppelsylt

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Rita efter mallar

As salam alaykom/Hejsan

I flickornas rum har vi ett litet bord, som är nött och skaft. Ett av mina projekt var att skrapa bort färgen och måla om bordet och flicka As sän. Vill ha det i vitt och ev rosa. Men än så länge ser det ut somd et gör. Detta lilla bord passar perfekt till lilla K och hon brukar sitta vid det och rita. Nu har hon upptäckt att det är roligt att rita av mallarna som jag köpte från ILKA. Hon är faktiskt riktigt duktig på det om mamma hjälper till att hålla ramen.





Tyvärr är inte ljuset så bra i rummet. Men hon koncentrerar sig ordentligt och ja hon är vänterhänt, den första i vår familj, men hennes gammalmormor är det också.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Saker i en påse & rörliga bokstäver

As salam alaykom/Hejsan

Jag har gjort en bokstavsövning med flicka A. Den är egentligen för pojke A men jag ville prova hur det gick innan jag gör den med honom.


Jag har sytt en påse av glittrigt tyg.


I den har jag lagt sex saker. Tre som börjar på B och tre som börjar på K. Tänkte att vi börjar med de två bokstäverna, för att jag hade enkla saker som började på just de bokstäverna. Två bokstäver som inte låter lika på någotsätt så att han tycker om övningen och så kan vi sedan fortsätta med lite svårare ord.



Vi lade upp bokstäverna K och B högst upp på mattan. Vi har använt oss av montessoris rörliga bokstäver som du kan skriva ut här.

   
Sedan fick flicka A lägga upp alla sakerna. De som började på K under bokstaven k och de som började på B under bokstaven b. Till k har jag tagit kniv, krita, kula och till B bok, bil och båt.
Pojka A har lärt sig läsa och stava lite så därför är inte alla "rosa ord".


Sedan fick hon ta fram fler rörliga bokstäver som hon nu skulle använda för att stava orden.

Övningen verkar bra, men jag insåg att man måste ha många fler bokstäver. Så det blir till att skriva ut några omgångar till och laminera. Men man kan göra en hel del med dessa bokstäver, så det är värt färgen.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Utflykt till barrage/damm med slussar i Bechar

As salam alaykom/Hejsan

Den femte februari åkte vi på en utflykt till "barrage", den stora dammen som ger vatten till hela Bechar. Vi åkte dit med en vän till min man, hans fru, son och fruns syster. Det tar kanske en timme eller så att åka dit.


Jag hittade lite grönt och en liten lila blomma bland allt det torra.


De flesta som åker hit sitter på stranden och äter matsäck och på sommaren badar de i dammen, fast man inte får. Har själv gjort det faktiskt, då höll min mans syster på att drukna, jag fick rädda henne. Ska aldrig bada där igen.
Nu så här på vintern början av våren så åker man hit och fikar, äter något och tittar på vattnet.


Vi provade att kasta "smörgås" men här var inte stenarna lika platta som i Fendi.




Vattnet var vackert och dammen är riktigt stor.


Systern som var med vadade i vattnet och hittade sådana här jättemusslor som barnen gärna ville ta hem men inte fick för sin mamma. Jag gillar inte att små musslor men dessa skulle jag aldrig tillaga till någon.


Ville gärna ta en bild som denna på slussarna men det var lite svårt att få en sådan bild så jag tog denna härifrån. På sidan fanns en till bild på slussarna.

En lyckad dag som slutade med att vi kom hem efter magrab, som är vid sjutiden.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Äppelkaka med rosa maräng

As salam alaykom/Hejsan



Vi gjorde en sockerkaka och i den stoppade vi ner äppelskivor och strödde på rikligt med socker och kanel, en riktigt god kombination och in i ugnen.


Vi åt äppelkakan med vispad rosa maräng. Gott.

as salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Hemmagjord pasta

As salam alaykom/Hejsan

Här i affärerna finns det inte alltid lasangeplattor och när vi inte hade ätit lasange på ett tag så bestämde jag mig för att försöka göra egna.  Jag letade efter ett recept på nätet och hittade detta recept:
  • 3 dl vetemjöl (hälften durumvetemjöl)
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg + 1 äggula
  • 2 msk vatten
  • 1/2 tsk salt

Detta hämtade jag från denna sida. Nu när jag googlade igen hittade jag denna sida som är lätt att förstå sig på hur man ska göra med bilder på flera olika varianter. Ska tillägga att för lasange till en plåt så behövs det en dubbelsats av receptet ovan, det insåg vi första gången vi gjorde detta. andra gången med dubblesats pastadeg gickd et mycket bättre. Övning ger färdighet som det heter.

Nuväl när vi hade gjort pasta degen och den hade vilat i kylskåpet i en timme så tog vi ut den.

Degen


maskinen


lasangeplattorna, nu får de torka en stund, under tiden fixar vi med köttfärssåsen och den vita såsen.


nu är lasangen färdigpackad...och skjuss in i ugnen.


Dags att äta.

Nu har vi gjort lasange två gånger med hemmagjord pasta. Vi tycker att det är mycket godare än köppastan. Nästa gång vill jag göra tagliatelle och vegetarisksås med creme fraich, denna gång utan att koka creme fraichen utan blanda i den i slutet. InshaAllah blir det gott.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Hjälpa till i köket

as salam alaykom /Hejsan

Båda mina döttrar tycker om att hjälpa till i köket. De brukar hjälpa till med att: duka, duka av, göra sallad, skala ägg, riva morötter, spritta ärtskidor, skala potatis, vända på plättar, göra omelett och baka. Denna gång hjälpte de sin mamma med ....


diskningen.

De var så fina i sina förkläden.

Lilla K


Flicka A

De ser mer ut som fattiga barn än diskande döttrar.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Kladdkaka med maräng

As salam alaykom/Hejsan

Kladdkaka är väldigt gott tycker vi alla i familjen, men det ska ju gärna vara grädde till. Tyvärr har vi inte hittat grädde ännu, men inshaallah hittar vi antingen grädde i pulverform eller så hittar vi någon som har en ko så att vi kan köpa direktmjölkad mjölk.

Vi provade under tiden att äta kladdkaka med vispad maräng och det var faktiskt gott. Man behöver dock inte ta så mycket socker i marängen som annars för kladdkakan är ganska rik på socker ändå.


Visst ser det gott ut.

Lilla K hjälpte mamma med bakningen. Här "bröar" hon formen med kokos.


Vilka varianter har ni på kladdkaka med tillbehör. Var inne på ett forum där gjorde de med choklad och någon med mint i. Här görs vanlig enkel med kakao, dock tycker jag man ska ha lite salt i det förhöjer smaken på kakan liksom.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Land, vatten och luft

As salam alaykom/Hejsan

Här är den första av de övningar som jag har gjort med de stora barnen, då jag har följt vad som står i Montessoripärmen. Den heter land, vatten och luft och är introduktionen till geografimaterialet för barnen 3-6 år.


Man ska ha en bricka med tre tomma glasburkar. De ska vara märkta med orden land, vatten och luft. Man ska ha färgade lock men det har inte jag och jag hade inget bra färgat papper att klä locken med så därför skrev jag orden i färgerna burnt (land) blått (vatten) och den sista burken ska vara vit eller ofärgad, men jag skrev med svart text på vitt papper.

Man ska ha tre bilder som illustrerar elementen land, vatten och luft, namnkort med elementens namn på och de ska båda vara färgkodade på baksidan. Sist ska man ha bilder till varje element och de korten ska också vara färgkodade på baksidan.

Jag valde dessa bilder för de såg mest halal ut men jag har även hittat dessa , dessa och dessa som är gratis att skriva ut på nätet.

SÄG: "Vi lever på jorden, och jorden består av tre element: land. vatten och luft"
Ta fram burken med det bruna locket.

I denna burk ska vi lägga något av jordens land. Så går man ut och hämtar lite jord, eller tar jord från en blomkruka eller så. Vi har tagit en liten sten

 att lägga i burken eftersom det är långt ner och vi inte har några blomkrukor hemma. När man har lagt i jordens land ställer man den längst till vänster på bordet elelr mattan.
Nästa burk vatten/blått lock. "Den blå färgen visar att i den burken ska vi hämta vatten. det är långt att gå till sjön, så vi får hämta lite vatten ur kranen". Barnet hämtar lite vatten i burken och ställer tillbaka den mitt i raden av burkar.

Ta den sista burken och säg "den här burken är för luften". Be barnet fylla burken med luft. Luften finns omkring oss hela tiden och överallt så man behöver bara öppna locket på burken så är burken fylld, annars så kan barnet blåsa lite luft in i burken.

Ställ tillbaka burkarna och säg: "Det finns nu land, vatten och luft i burkarna, de är de tre elementen som världen består av, och som måste finnas för att vi ska kunna leva".

Nu tar man fram bildkorten med land, vatten och luft och låter barnet para ihop dem med burkarna.Prata om vad som finns på bilderna.

Sedan får de namnkorten att lägga under rätt bild. Låt barnet jämföra texten på kortet på texten på burkarna.
Sedan får barnen korten med bilder som finns eller är på land, vatten eller luft. Prata om vad bilderna föreställer och låt barnet lägga korten under det element som det tillhör.

När barnen har lagt ut korten så kontrollernar ni om de är lagda på rätt plats genom att vända på korten och se om färgerna stämmer överens med färgerna på bildkorten och burklocken.

brun färgkodning på land bilderna

blå färgkodning för vatten korten

vitt ingen kodning på luften korten.

Syftet med denna övning är:
- lära sig jorden består av tre element, land, vatten och luft
- att allt levande behöver dessa tre element för att leva
- Lära sig namen på de tre elementen.

Eftersom jag är muslim så gick jag igenom denna övning genom att prata om att Allah har Skapat dessa tre element för oss. Vi pratade även om vad det är som lever på jorden (människor, djur och växter). Vi pratade ganska mycket kring bilderna eftersom mina barn är lite äldre. Det står att denna övning är från ålder 3½. Stora m, flicka A och pojke A tyckte nog att den var lite lätt, rolig första gången men inget som de kände att de behövde träna mer på. Däremot lilla K och jag har gjort den flera gånger och hon tycker om den.

Här kan ni läsa en annan genomgång av övningen.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Hemmagjord majonnäs

As salam alaykom/Hejsan

Jag har gjort hemmagjord majonnäs - det är dyrt med köpmajonäs och ibland vill man ha majonäs och så har man det inte hemma och här finns ingen ICA affär runt hörnet med allt i. Så då får man själv göra en majonäs.



Receptet som jag använder mig av är

2 äggulor
2 tsk vinäger
4 krm salt
1 krm nymald peppar
3 dl olja

Det blir ca 4 dl majonnäs. Det står att den håller 2-3 dygn i kylskåp, vår brukar inte alltid räcka så länge. Någon gång hade jag pressad vitlök i, det var gott men man får inte äta vitlök och sedan gå till moskén så när mannen ska äta får det bli utan. I kokboken är det 1 tsk dijonsenap i men det har jag inte provat, min svärmor brukar ha i lite pressad citron i sin, det låter ganska gott, bör prövas någon gång inshaAllah.

Nå hur gör man?
Blanda samma äggula, vinäger, salt och peppar (+ ev senap) i en skål. Vispa i olja för hand flrst droppvis och sedan i en fin stråle. Vispa hela tiden.

Jag misslyckades sista gången men då stod det att man kunde:
Om man tillsätter oljan alltför snabbt kan majonnäsen skära sig. Äggula, senap och vinäger hinner inte ta upp oljan. Det går att rädda en majonäs som skurit sig om man börjar om med 1 äggula och 1 tsk senap i en skål och sedan mycket försiktigt och droppvis tillsätter majonnäsen som skurit sig, samtidigt som man hela tiden vispar.

Det fungerade och vi kunde äta majonnäsen till salladen den kvällen al hamdolillah.

Ska se om jag kan pröva någon annan dressing eller sås i framtiden inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Inlagd gurka

As salam alaykom/Hejsan



Jag har gjort denna lätta inlagda gurka flera gånger och den är riktigt god, har ingen annan att tillgå här. Ska göra en stor sats tänkte jag mig när det finns bra gurkor att tillgå här.

Receptet:
Skölj och skala 1 gurkan. Skiva den i tunna fina skivor, stör över lite salt och lägg skivorna i en djup tallrik med en annan tallrik som press. Låt stå minst ½ timme så drar saltet ut vätskan ur gurkan.

Häll av gurkspadet och lägg gurkskivorna i en skål. Häll lagen över den skivade gurkan och låt den stå i minst 1 timme innan den serveras.

Lag:
2 msk ättiksprit jag använder mig av vinäger istället och det går bra
2 msk socker
1 dl vatten
½ krm nymald vitpeppar
2 msk hackad persilja eller dill

Receptet är taget från Bonniers kokbok

Som sagt så ska jag försöka göra en stor sats på flera gurkor och ha i kylskåpet. Jag tycker det är gott på smörgås eller till köttgryta. Jag pratade med min mormor om rödbetor och ska inshaAllah försöka att lägga in det också. Måste hitta bra glasburkar bara.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


RSS 2.0