Ashora-dagen

As salam alaykom/Hejsan

Ashora dagen var i fredags och då fastade jag, min man och flicka A al hamdolillah.

”Det stryker bort [synderna från] det gånga året.” Rapporterad av Muslim och andra.

Man fastar bland annat till minne av att Allah räddade Musa alayhi salam från tyrannen Firaon.

På darulhadith kan man läsa flera artiklar om fastan under Ashora.
Vad är obligatoriskt under Ashora
Ashora dagen är den 10 Muharram
Profetens förhållande till Ashora-fastan
Vad är obligatoriskt under Ashora
Innovationer under Ashora dagen

Vi fastade under dagen och eftersom flicka A fastade så fick hon välja något att äta när vi bröt fastan. Hon ville ha pizza men jag hade inte allt till det så då gjorde vi piroger istället.

Detta åt vi:

piroger med röra av aubergine, squash, tomatpure, hackad tomat, lök, vitlök och kryddor.


sallad med potatis, morot, lök och vinigrätt + röra med stekpotatis och överbliven fyllning till pirogerna, blandade i ägg i detta så det blev en god äggröra.


Detta är en av mina favoriter. Min man säger att det heter "dolmar" men jag är tveksam, ska höra med kvinnliga släktingar. Det är iallafall köttbullar blandade med ris som kokas i sås med kikärtor.

Jag bakade lite bröd av pirogdegen


Det ser mycket ut med egentligen gjorde jag bara köttbullarna och pirogerna och det andra kom på köpet och salladen var från igår.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Pyttipanna

As salam alaykom/Hejsan

Det finns vissa svenska maträtter som man tycker mer om än andra. Jag tycker om pyttipanna och det kan man laga här nere. Sist hade vi lök, potatis och kött men denna gång gjorde vi med korv istället. Ja lade i några morotslantar som jag också hade. Stekt ägg är ett måste till. Saknar dock rödbetorna, men man kan inte få allt.



As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Pojke A har tappar sin tand

As salam alaykom/Hejsan

Pojke A har tappat sin tredje tand.



Den ville han att alla skulle se.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ärtgryta

As salam alaykom/Hejsan


Ärtgryta, tyvärr ser alltid maten minder god ut när man fotograferar den men den är god.

Ärtgryta
kött
olja
lök
vitlök
morot
ärtor
potatis
vatten
salt
peppar
spiskummin
tomatpure

1. Bryn köttet i oljan. Tillsätt hackad lök och vitlök. Bryn allt.
2. Lägg i kryddorna, spiskummin, salt och peppar
3 Häll på vatten
4. Skala och skiva moroten och lägg i grytan tillsammans med ärtorna.
5. Låt allt koka o ca 30 minuter.
6. Skala potatisen och skär den i mindre bitar lägg i den och tomatpuren i grytan och koka ytterligare 30 minuter.

Vi åt grönsaker till

Sallad med kokt potatis, kokt morot, hackad lök i vinigrett av olja, vinäger och salt.
Barnen valde morot- och gurkstavar och tomater i klyftor.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Bakning

As salam alaykom/Hejsan

Jag tycker om att baka och mina barn och man tycker om att äta kakor. Men efter alla muffins så behöver jag lite variation.


kladdkaka är alltid gott (någon som var framme innan jag ens hann ta kort)Men jag saknade grädde.


idag blev det kärleksmums /snoddas. Gott men inte riktigt som i Sverige.
Stora M hade två kompisar här på svenska kakor-fika. Det blev dessa och misslyckade kokoskakor, sedan en viss lilla K hällt i för mycket socker i smeten.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Utflykt till Taghit

As salam alaykom/Hejsan

Den fjärde december åkte vi på en efterlängtad utflykt. Vi åkte till en stad som heter Taghit, den ligger ca 80 km från Bechar. Det är lite av en turiststad. Det finns inte så mycket där egentligen men den är fin med fina sanddynor, kameler som man kan rida på, palmer och lite vatten och de hade satt upp ett beduintält som vi tittade på.




 
Tittar man noga kan man se barnen högst upp på sanddynorna. Sanden är hårtpackad så det var inte så svårt att klättra, jag gjorde dock inget försök.

sedan vände de om och kastade och rullade sig ner igen.

Här är kamelerna som man kunde betala för att rida på. Jag ville gärna men blev tvecksam pga klädseln.


En palmoas.


Denn gång åkte vi på eftermiddagen och tog inte med oss någon matsäck så vi köpte frukt, kakor, dricka och lite godis att äta. En härlig och trevlig dag.

Nästa gång åker vi till en annan stad inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Sandstorm

As salam alaykom/Hejsan

På sommaren brukar det blåsa sand ganska ofta här i Bechar men den sista november varm det en rejäl sandstorm (så kallar jag det iallafall som inte är van vid sådant). Det blåste hela dagen och eftersom det inte har regnat på länge så blåste det runt en massa sand. Men på kvällen tilltog blåsten och vi hade strömavbrott två gånger.

Pojke A tog ett kort från balkongen


Det som är som prickar är alltså sanden som flyger omkring. Det var faktiskt lite läskigt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Lilla K i köket

As salam alaykom/Hejsan

Man kanske tänker att man inte kan undervisa barn hemma eller att man inte har ekonomi till en massa dyrt material. Men det finns så mycket man kan göra hemma med det som man har och det som man ändå gör. Man låter bara barnet vara med på det. Det krävs en del tålamod för detta men det är det värt. Det kanske inte fungerar varje gång men det går fler gånger än vad man tror.

Här i Algeriet blir det inte mycket köp av hel- eller halvfabrikat utan man köper från grunden.

Här hjälper lilla K mig att öppna ärtskidor och plocka ut ärtorna till en ärtgryta.

Hon öppnar ärtskidan

och häller ut ärtorna i bunken. Många skidor måste man öppna för att ärtorna ska räcka till en gryta till en familj på 6 personer.

Här river hon morot. Här behövs det en viss övervakning så att ingen olycka händer med fingrarna. Skalningen har hon inte riktigt lärt sig men att riva på rivjärn det tycker hon om och det är hon duktig på mashaAllah. Dock äter hon oftast upp allt hon river. Så vill man att barn ska äta morötter så låt dem riva den själv på rivjärnet.

Skala och skära ägg tycker hon också var kul och med en bordskniv kan hon göra det själv. Men låter man barnet göra det så kan man sedan inte klaga på att ägget som skulle dekorera salladen blev till smulor istället för skivor. Men det smakar ju samma sak.

Så kan det bli

Se hon har lärt sig flera praktiska saker och eftersom vi pratar medan vi håller på så lär hon sig språket också. Och det är sådant som jag ändå skulle göra och så kan jag hålla koll på henne samtidigt. Bara fördelar som jag ser det.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Färgövning med glassar

As salam alaykom/Hejsan

Nu har det varit länge, länge sedan jag lade in något inlägg här på bloggen men det är för att jag har varit så upptagen med att göra material till min andra blogg. Klicka här så får ni se vad ja har gjort. När jag har gjort färdigt ett så kommer jag på ett nytt så när jag sitter vid datorn är det material jag gör och inte  inlägg på denna blogg.

Men nu kommer här flera inlägg inshaAllah som har väntat på att få läggas in.




Detta glass-material har jag skrivit ut här. Jag och lilla K har arbetat med detta material tillsammans. Vi börjar alltid med att hon får välja om hon vill ha en strut eller bägare. Jag tar den andra. Jag har skrivit ut alla glasskulorna i två exemplar så lilla K får en kula av varje färg och jag får också det. Sedan säger jag att jag vill äta rödglass. jag tittar om hon tar upp rätt färg annars så brukar jag säga, röd som färgen på dina byxor, då brukar hon hitta färgen om inte visar jag min röda kula och lägger den på min glass. Vi går igenom alla färger. Vi pratar om saker i rummet som har samma färg som varje kula, detta tycker hon är kul, hon kan springa runt och peka på saker i rummet.

Lilla K har fortfarande svårt med färger så detta är något vi måste öva mer på och jag får försöka hitta på fler roliga övningar för att hon ska lära sig det inshaAllah. Hon kan säga flera färger men kopplar dem inte alltid till rätt färg.

Meningen med denna övning är att hon sedan ska säga vilken färg på glassen hon vill ha och jag ska ta fram den. Vi brukar göra det med de färger hon kan säga, men hon kan inte alla.

Med de äldre barnen brukade jag göra denna övning och att jag sade färgen på arabiska och de tittade om de kunde, sedan fick de säga och jag lägga. Sedan kan man gå vidare och låta dem översätta den färg jag säger. Eftersom två a barnen nu läser franska i skolan kan man gå vidare med franska och de kan flera färger på engelska så det kan man också öva på.

as salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ny gratäng och squash-äggröra



Vi kokade en morot, lök och tomatsås över det pressade vi kokt potatis och så bechamelsås. Det blev tyvärr ingen höjdare hos barnen, vilket jag verkligen trodde att det skulle bli.

Men då vet vi det. Vill dock prova med fisk, pressadpotatis, sås och kanske skivade champinjoner och så in i ugnen.


Jag gjorde också squash-äggröra. Tärna en squash och koka den i lättsaltat vatten. Lägg den i en stekpanna med olja, vispa ihop ägg, salt, peppar och spiskummin och slå över squashen. Rör i det tills äggen stelnat. Smaskigt gott.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Pusselbitar med bilder och siffror

As salam alaykom/Hejsan


Bricka med bildpusselbitar och sifferpusselbitar. Jag tog först 1-10 men ändrade mig och tog bara 1-5. När hon behärskar det får hon 1-10 inshaAllah.


först lägger vi ut bildkorten. I början var det jag som gjorde det men nu kan hon det själv.


Sedan lägger hon ut sifferpusselbitarna. I början hjälpte jag henne att lägga den i rätt ordning men nu får hon välja ordningen själv. Sedan börjar vi och tittar på första bildpusselbiten. Vad är det? En sol, Hur många solar är det? En. Kan du se siffran ett? Hon räknar prickarna bredvid siffrorna för att hitta rätt pusselbit. Men ettan kan hon och vill inte räkna. Sedan gör hon det med alla pusselbitarna. Jag vill att hon ska peka på bilderna nyckepigorna, grodorna, sköldpaddorna och kaninerna och alla prickarna för att se att varje sak måste räknas.


Och nu är hon färdig.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

ABC övning

As salam alaykom/Hejsan

På en hylla har jag en kortlåda med alfabetskort som jag har beställt från Goboken. Dessa kort visar en bokstav och en bild på ett ord som börjar på bokstaven, det finns en sångbok till korten.

Lilla K har en burk med magnetbokstäver, det är stora bokstäver A till Ö. Jag lägger ut 5 kort och så ska hon bland alla bokstäverna hitta de rätta. När hon har hittat dem så låter vi som bokstäverna och titta och pratar om bilderna. Om vi kan någon sång så sjunger vi den. Tex a är en apa, då sjunger vi 5 små apor hoppade i sängen, k har ett lamm, då blir det bä bä vita lamm osv.


Här har vi lagt ut många bokstavskort men sedan ändrade jag och tog bara 5-6 i taget.

Här har lilla K lagt ut bokstäverna A till H.

Hon vet nu att K är hennes bokstav och pekar på den och säger sitt namn. Jag känner att hon är intresserad så jag ska försöka utveckla övningen lite, eller göra bokstavskort så att hon kan få lägga ord. Stora M och flicka A kunde båda läsa när de var 4 år, stora M kunde alla bokstäver när han var 3  och innan han var 2 kunde han urskilja 23 ord som var skrivna på lappar. Detta är fullt normalt. Visar barn intresse för bokstäver, läsning och skrivning tveka inte utan ge dem utrymme att träna och arbeta på detta.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

RSS 2.0