Hälla vatten 2

As salam alaykom/Hejsan

Lilla K har tidigare hällt vatten från kanna till glas, nu provade hon att hälla från glas till glas.


Jag tog de lite mindre teglasen för det är lättare för henne att greppa. Hon hade roligt och var duktig på detta.

Jag kan tycka att det är svårt att hitta saker som är i hennes storlek. Jag menar att man tex inom Montessori ska träna på kunna öppna en dörr, att ta någon i hand och hälsa, hålla upp en dörr osv och detta känns lite svårt att genomföra för det kommer ta ett tag innan lilla K kan öppna en dörr.

Men jag försöker att leta och tänka ut hur jag ska kunna kringgå dessa "problem". Återkommer med hur jag löser det hela inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Spruta vatten

As salam alaykom/Hejsan

Jag har letat på nätet efter praktiska övningar för lite äldre barn. Såg något liknande med denna övning. De hade pipett i sin övning men det hade jag ingen och då kom jag ihåg att jag hade sparat sprutor som lilla K fick på sjukhuset då hon föddes och låg i kuvös. Vi hade sprutor i olika storlekar. Det finns inga nålar på dessa sprutor eftersom som det var för mat till sondmatning och medecin genom munnen. Det som var bra var att det fanns sprutor som passade alla barnen.


Jag tog en stor bricka eftersom det lätt blir lite blött när man gör denna övning. Jag hittade 5 olika sprutor i olika storlekar. Den lilla är väldigt lätt att använda medan den största är ganska så trög.


Flicka A med den stora sprutan.


Lilla K med den lilla sprutan.


Stora M med den näst minsta sprutan.

Sprutar ut med den minsta sprutan.


Stora M med den stora sprutan.

Sprutar ut med den stora.


Stora M började även att försöka räkna hur många av de små går det på den stora. Hur många mellan behöver man för att ta lika mycket vattens om den största. osv och sedan prövade han det i verkligheten.


Till slut så började lilla K med en annan övning. Hälla vatten från skål till skål. Så kan det bli.

Jag har inga hyllor för dessa övningar för de äldre barnen och vatten vill jag ska användas i köket. Jag kom då på att "duka" fram övningarna på köksbordet innan de kom hem från skolan för att äta lunch. Så innan maten är klar hinner de sitta ner ca 30 minuter eller så och träna lite. Tänkte presentera olika övningar då som de sedan kan öva när de vill själva.

En lösning som jag vill pröva. Jag vill fundera ut hur jag ska lägga upp det Montessorimaterial som jag har.

Jag har material i geografi, astronomi, botanik. Sedan vill jag presentera klockan flicka A för hon är verkligen intresserad av det. Måste bara fundera ut var jag ska ställa det och hur jag ska organisera det inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Origamiflygplan

As salam alaykom/hejsan

Flicka A kom till mig och visste inte vad hon skulle göra. Jag sa till henne att titta efter boken med origami (pappersvikning) så kan vi göra något ur den. Vi försökte oss på en stjärna men vi lyckades inte sen såg hon flygplanet och det gick mycket bättre al hamdolillah.



Boken vi har heter
"Origami för barn - lätta och roliga projekt steg för steg"
skriven av Mari Ono och Roshin Ono

Här bland annat kan man köpa den
http://www.bokia.se/bok/9789172331761/origami-for-barn-mari-ono-roshin-ono/

Vi får försöka oss på fler.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Flicka A pusslar Europapusslet

As salam alaykom/Hejsan

Flicka A blev inspererad av lilla K som ofta sitter och pusslar. Jag köpte en Europapussel på Lidl för ganska länge sedan. Det innehåller 100 bitar och det pusslade flicka A och tog kort på.



Och så tog hon en närbild på flaggorna


Där finns även några flaggor som inte är europeiska. Mina två äldsta barn är väldigt intresserad av flaggor och länder så det kommer vi att arbeta med mer inshaAllah.

Vi har även ett Sverigepussel med 300 bitar få se om hon och jag ska prova på det någon dag, kanske till helgen.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Vad har Allah Skapat och vad har människan tillverkat?

As salam alaykom/Hejsan

När jag var i Sverige fick jag dessa kort av syster Maria. Det är bilder på saker som Allah har Skapat och på vad människan har tillverkat (med Allahs hjälp).




Vi lade rubrikskorten överst och så skulle flicka A lägga de korten i den rad hon trodde var rätt.


När hon var färdig vände hon på korten och tittade om alla hade samma färg. Hade alla i raden samma färg så var alla rätt.

Bilderna på korten är:

Allah har Skapat: Regnbågen, gorilla, regnskog, röd flugsvamp, en ö, tornado, dadelpalm, frukt och grönsaker, blommor, snö
Människan har tillverkat: skor, böcker, toalettstolm en tunnel, en moske, telefon, vas, dator, möbler och kläder

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Arabiskt alfabetsbingo

As salam alaykom/Hejsan

Jag hittade även detta bingospel bland mina papper, som jag en gång i tiden skrivit ut men aldrig hunnit göra färdigt.

Det är bingobrickor med arabiska bokstäver på, bokstavkort och prickar att lägga på de bokstäver som ropas upp. Här kan skriva ut det: http://www.yemenlinks.com/contentdisplay/DisplayDoc.aspx?name=Arabic_Explorers_Bingo



Vi spelade spelet och lilla K fick sitta med oss med en egen bricka och det var hon som vann. Hon klarade att spela utan att någon hjälpte henne. Hon var så stolt så stolt över detta och gick runt och sa Bingo hela kvällen.




Idag spelade jag pojke A och flicka A det igen och då fick var och en dra ett kort från korthögen och säga bokstavens namn och alla tittade på sin bricka om det hade bokstaven. Ska leta vidare efter mer arabisktmaterial att använda för att hjälpa pojke A med skolan inshaAllah. Här har de nämligen regeln att kan barnet inte läsa och skriva arabiska när ettan slutar så får man gå om.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Det arabiskaalfabetet och pusselövning

As salam alaykom/Hejsan

Eftersom min pojke A just har börjat skolan här och det är lite krångligt med alla dessa arabiska bokstäver så tänkte jag att vi skulle träna på dem på ett lätt och roligt sätt hemma inshaAllah.

Vi har sedan tidigare ett pussel med de arabiska bokstäverna.


Tyvärr saknas två bokstäver men eftersom man ser formen så får det gå ändå.

Sedan har jag skrivt ut arabiskabokstavskort från nätet oc laminerat dem. Jag har skrivit ut bokstäverna från denna sida, men endast de med pennram för de tyckte jag var fina.
http://www.yemenlinks.com/contentdisplay/DisplayDoc.aspx?name=Arabic_Alphabet2



Jag lät först pojke A lägga alla bokstäverna i samma ordning som på pusslet



När han var färdig fick han ta en bild på det. Han tycker om att fotografera.

Sedan fick han alla pusselbitar i en hög och skulle lägga rätt pusselbit på rätt bokstavskort.


När han var färdig fick han fotografera det också. Vi sa högt vad de olika bokstäverna heter och tittade på hur de ser ut, att några är väldigt lika varandra.



Jag provade denna övning med lilla K och hon klarade den också. Det var dock jag som lade bokstavskorten i rätt ordning.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Nya filefolderspel

As salam alaykom/Hejsan

Lilla K har fått nya filefolder spel. De är spel som jag gjorde till mina äldsta barn så de är lite slitna.


Ett med hjärtan med olika mönster.
Kam skrivas ut här: Hearts


och ett med höstlöv med mönster på. Här kan man välja att skriva ut dessa löv med småformer i två ex eller så ska man matcha löv med ett stort mönster med dessa löv. Jag valde det senare och det gör spelet lite svårare.
Här kan man skriva ut dem
Falling For Shapes


Lilla K tycker om dessa spel och dessa kan barnet sitta själv med.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Min svärfar har gjort en lyckad ögonoperation

As salam alaykom/Hejsan

Min svärfar har varit i staden Tindouf (läs mer http://en.wikipedia.org/wiki/Tindouf ) och genomgått en ögonoperation. Det var läkare som kom från Spanien, Italien och Tyskland. De kom för att hjälpa alla människorna från västsahra som bor där, men de tog även några från Algeriet.

Al hamdolillah så gick allt bra och han kan se igen och detta måste firas stort (och då menar jag stort). Vi åkte dit med tårta och så blev det couscous på kvällen.




Familjen hade bakat fina kakor

Dagen efter bjöd de gäster 40 stycken av hans och sonens vänner  + några kvinnor och de lagade couscous i de stora ersgrytorna (bröllops grytor).


Man var tvungen att koka ute på gården på gas"plattor". I den stora kastrullen är det köttgrytan och på den sätter man en "kesskess" där man ångkokar couscous grynen.

I köket hade de fler jättegrytor.

Som står uppe på skafferiet.

Igår var det några släktingar som kom till lunch och idag kommer fler.

Jag är djupt tacksam till Allah för att det gick så bra och att min svärfar kan se igen. Se sina barnbarn och kunna röra sig i sitt hus som han håller på att bygga. Det blev en hel del tårar när vi alla möttes.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Dukning av bord

As salam alaykom/Hejsan


Jag brukar ofta ta hjälp av mina barn med att duka bordet, kanske inte lilla K men de äldre.

Här är det pojke A som hjälper mig.


Pappa fick en stor tallrik för att han är stor konstaterade pojke A. Detta var när vi hade varit på manege och inhandlat barnens muggar så de var också framdukade.

Vi åt köttfärsås med ris och då dukade pojke A fram skedar. som ni ser är vårt matbord förstört sedan flicka A målade med vattenfärg. Men vi ska inshaAllah köpa en plastduk innan vi målar fler gånger i denna familj.


As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Muffinsbak

As salam alaykom/Hejsan

Det blir mycket muffinsbak i denna familj. Det är enkelt och går snabbt och flicka A kan nästan baka dem själv nu.

Denna gång hade vi i äppelskivor och så kanel i smeten och så grön karamellfärg. Barnen gillar gröna muffins.



Denna gång var det pojke a som hjälpte till och fick slicka skålen.



As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Pommes frites - potatis macklia

As salam alaykom/Hejsan

En dag skulle jag göra pommes frites och då kom jag på att jag hade ett köksredskap som kan göra potatis till pommes frites och inte pommes stips. Jag har köpt den här nere och de brukar använda den när det är bröllop.

Lilla K uppmuntrade mig och sa "potatis fin, mamma".



Och så här ser potatisbitarna ut


Sedan saltar jag dem och friterar i olja. Till dem bruakr jag göra en tomatsås (om vi inte har ketchup hemma).

Sås
1 hackad lök
mycket vitlök, kanske 3 klyftor
olja
tomatpure
salt
peppar
socker
vatten

Bryn lök och vitlök i oljan. Lägg i tomatpuren och låt fräsa lite sedan i med kryddorna och slå på vattnet. Låt det hela koka ihop och tjockna.

I Sverige använde jag denna sås till kebab för barnen gillade inte kebabsåsen som är vit.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Chili con carne med ris

As salam alaykom/Hejsan

Flicka A har tjatat om att få äta chili con carne, När jag sist hade vita böner och kom ihåg att lägga dem i blöt över natten så kokade jag då äntligen maten till henne.



Koka ris som vanligt.

Eftersom jag inte använder burkbönor så lägger jag först bönorna i blöt över natten och sedan kokade jag dem själv i en timme ungefär. Jag brynte köttfärs och lök och la i vitlök. Skar röd paprika i tunna strimlor och halverade dem, svårt för barnen att äta dem annars och lade i dem i lök/köttfärsen. Här nere riven jag tomater och häller i och en msk tomatpure. Sedan kryddar jag med salt och peppar. Jag lägger i köttfärsen och vitabönorna i en kastrull och kokar ihop dem. Detta serverar jag med ris.

I Sverige
1 lök
köttfärs
2 burkar vita bönor i tomatsås
2 burkar krossade tomater
1-2 msk tomatpure
1 röd paprika i strimlor
salt
peppar
timjan

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Spagettigratäng

As salam alaykom/Hejsan

Här är en ny gratäng som jag gjorde "Spagetti-gratäng".



Jag gjorde först en sås med lök, riven morot och rödpaprika i bitar. Brynte detta i stekpannan. Sedan i med salt, peppar och tacoskrydda. Jag kokade färgadspagetti (röd= tomat, gröna= spenat och vanlig).

Blandade den kokta spagettin med såsen och sedan över med bechamelsås och lite riven ost och in i ugnen.

En favorit bland barnen. Det är bra med gratänger barn gillar sådant al hamdolillah. Idag blir det dock köttbullar med potatismos inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Burkar med lock

As salam alaykom/Hejsan

Den sista nya övningen på hyllorna denna gång är burkar med lock. Lilla K ska öva på att skruva av och på lock på olika stora burkar.


Burkarna förvaras i en låda. Nu har vi 5 olika burkar. Jag tar fram lådan


och säger till lilla K att det är är burkar. Burkarna har lock. Jag ställer upp dem på en rad.

Skruvar av locken och lägger framför varje burk. Sedan skruvar jag på locken igen. Ställer burkarna i lådan och ställer lådan tillbaka på hyllan. Nu är det lilla Ks tur.

Här skruvar hon på locket. Denna övning var svårare än att sätta på locken på askarna. Denna behöver hon nog öva på flera gånger.

Men denna gång ville jag göra övningar på hennes hyllor som kan utmana henne, så att ajg nästa gång inte behöver byta alla på en gång utan ta bort en eller två som hon tröttnat på. Tyvärr har jag ingen möjlighet att ha fler övningar framme samtidigt.

Innan jag satte upp alla de nya övningarna gick vi igenom de gamla för att jag skulle se om hon behärskade dem. Lilla k vill fortfarande att jag ska vara med när hon gör övningarna, även när hon kan dem bra. Hon säger alltid "Mamma kom". Det hon gör själv är pussel, så när jag måste diska eller laga mat så tar via lltid fram pussel som hon sitter och pusslar. Nu börjar hon få kläm på 50 bitars pusslet och klarar att lägga det om man hjälper henne att sortera bitarna. Milla-bitar, Alfonsbitar och resten. Så jag har tagit fram pusslet på 80 bitar och visat henne. Hon klarade att bygga himlen när hon fick alla bitar.




Hon har alltid tillgång till övningarna, pusslen och papper och pennor. Hon gillar inte kritor utan vill ha pennor som syskonen. Hon tycker om att färglägga bilder och "låtsas skriva". Ska leta efter sådant nu när hon har sina nya övningar att träna på. Tänkte mig också vikövningar till nästa gång, vika små handdukar och sätta på sig en jacka. Vill också börja med artighet men då behöver man fler barn. Sedan är det lite svårt att göra några av de övningarna för lilla K är väldigt liten och kan inte nå upp till någon dörr för att lära sig att öppna den osv. Men jag tänkte på övningarna som att hälsa på varandra, be om hjälp, erbjuda plats. Dessa övningar är också svåra pga att lilla K inte pratar allt för mycket. Men övning ger färdighet som det heter så vi får jobba på detta.

Igår när vi gjorde övningarna så märkte jag att hon sa flera färger vid namn och flera var rätt. Al hamdolillah det händer saker. Såg på en sida att hon hade gjort en stor tärning med färger och när gul kom upp skulle barnet hämta en sak som är gul. Denna övning tror jag att hon skulle tycka om. ska kolla runt efter den igen inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Lådor med lock

As salam alaykom/Hejsan

Att kunna öppna och stänga lådor med lock är spännande, det kan ju vara något i dem.


En plastburk med olika lådor i, i olika former + en tändsticksask och en ask som stora syster A har vikt själv.


Jag ställde upp alla lådor/askar på en rad

Sedan tog jag av locken och lade dem framför lådorna. Sedan satte jag på locken igen och sa att nu är det lilla Ks tur att försöka.


Hon ställde upp dem på rad

Tog av locken och lade locken i en prydlig rad och sedan

satte hon tillbaka locken.
Denna övning tyckte hon om. Hjärtasken var lite klurig men hon klarade den. Vill att hon ska ha de som är lite enklare än den med burkar och lock.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Skruv och mutter

As salam alaykom/Hejsan

En skål med en skruv och en mutter.

Jag visade lilla K hur man skruvar mutter på skruven och sedan var det hennes tur att försöka.


Jag hittade bara denna skruv och mutter hemma och för mig var den lite i minsta lagert men för lilla Ks små händer fungerade den bra. Hon skruvade på och av fort. Men denna övning tror jag att hon kommer att återkomma till.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Övningar i oktober månad

As salam alaykom/Hejsan

Jag har känt att Lilla K börjat tröttna på sina övningar så nu har vi ändrat på hyllorna.

Dessa övningar var i början av oktober

Lego och antal
Pappsiffror och prickkort och prickar
Hela och halva frukter
Hennes namn med plastbokstäver
Färgpluppar på spelplan
Snigelspelet
Pärlplatta
Filefolder spel om paraplyer och former
Filefolder spel om färger och fjärilar


Lego med pärlor
Sortera färgade föremål
Färg och formsnurra
Färgbilder


de nya övningarna
Ösa ris
Siffror och plastsiffror
Formparaplyerna ville hon ha kvar
och fruktkorten också

en skål med en mutter och en skruv
Snigelspelet måste vi öva mer på
Det blev aldrig någon färdig pärlplatta så det är kvar
ett nytt filefolderspel med mönster-hjärtan
en  låda med askar


en låda med burkar
Ett filefolder spel om höstlöv och former
och färgkorten, för färgernas namn behöver lilla K träna mer på.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Siffer-matchning

As salam alaykom/Hejsan

Jag blev inspererad av ummSakina somi sin tur hade blivit inspererad av mig. UmmSakina hade ritat av plastsiffror på ett papper där dottern sakina ska lägga dit plastsiffrorna. Jag hade en liknande övning till lilla K med hennes namn i detta inlägg http://ummmohamed.blogg.se/2010/october/nya-ovningar.html. Jag gjorde dock lite annorlunda med siffrorna.
 
Så här blev min övning:

En bricka med två skålar. En med siffror i papp och en med plast siffror.


Jag hjälper lilla K att lägga ur pappsiffrorna i rätt ordning. Sedan ska  hon lägga plastsiffrorna under rätt siffra. Hon hade roligt åt siffrorna 6 och 9 att man kan vända och de ser likadana ut.

Så här ser övning ut när den är färdig. Jag har siffrorna 1-10. Tyvärr hade jag varken pappsiffror eller plastsiffror i en enhetlig färg men det gick ändå.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Plocka med ätpinnar

As salam alaykom/Hejsan

Har sett att man kan göra plock-övningar med ätpinnar på några sidor och tyckte att det skulle vara lite kul. Vi har ätpinnar till hela familjen med oss från Sverige, har lovat barnen "kinamat" någongång. Denna övning är för de äldre barnen för den var rätt svår när jag provade.


En bricka med två skålar, en tom och en med kapsyler och korkar och överst ett par ätpinnar. Barnets uppgift är att förflytta/plocka äver kasylerna och korkarna till den andra skålen och sedan tillbaka igen.

Flicka A hjälper mig med fotot.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Fotbolls lapbook

As salam alaykom/Hejsan

Stora M har arbetat med sin fotbolls-lapbook en tag och nu är den äntligen färdig. Tvyärr så är inte bilderna så bra pga att datorn gick sönder och alla bilderna försvann. Men inshaAllah ser ni ungefär hur den ser ut.


Här är framsidan på boken. Stora M ritade en fotboll på en gräsmatta- Man delar fotbollen på mitten när man öppnar den. 

När man öppnar boken så ser det ut så här. Stora M valde ut 6 länder som har spelat i VM någon gång och som han ville skriva om. Han valde Algeriet, Sverige, Brasilien, Spanien, Portugal och Uruguay.


I mitten är ett A4 papper som man kan lyfta på och då ser boken ut så här.


På baksidan av A4 pappret så sitter sex hjulsnurror. I varje snurra har Stora M skrivit de 5 bästa spelarna från varje land. Han har själv bestämt vilka han tycker att det är.

För varje land har han gjort en egen lite bok. På framsidan är landets flagga och namn. Här visas Algeriets bok.
 
När man lyfter på första fliken så står landets huvudstad - Alger.


Nästa flik är språket som  talas i landet - arabiska.

Sista fliken är vart landet ligger. Då har Stora M ritat världsdelen och markerat vart landet ligger - i Afrika.


Här är en blå bok som visar hur många VM-tuneringar som länderna har varit med i. På utsidan står antalet tuneringar och lyfter man så står landets namn. Så man kan gissa och se om man har rätt. Algeriet har varit med i 3 st.

 
Här är en bok med små flikar. En flik för guld, en för silver och en för guld. I vänsterspalten står alla länder han har valt. När man lyfter på flikarna ser man hur många av de olika medaljerna landet har fått i alla VM tuneringar.


Algeriet har inte tagit några medaljer under VM - tuneringarna de har varit med i.

Sista boken handlar om hur många människor som bor i länderna.

I Algeriet bor det ca 34 miljoner människor. I Sverige lite mer än 9 miljoner. 

Det var när vi gjorde våra lapbooks under Ramadan som Stora M sa att han ville göra en om fotboll. Han fick då i uppgift att skriva vad han ville ha med, men detta var lite svårt så jag bad honom att skriva vilka länder han ville ha med. Vi minskade antalet till 6 länder. Sedan "brainstormade" vi lite om vad man kunde skriva om. Han pratade om spelar och hur många medaljer och hur många VM länderna varit med om. Vi skrev då ner dessa idéer och jag lade till lite fakta om länderna. Sedan fick han leta svaren till frågorna i vår kartbok hemma och på hemsidor som FIFA. Sedan var det till att rita, klippa och klistra.

Han är väldigt nöjd med sin bok och jag är nöjd med arbetet. Det tråkiga är att vi inte har hittat färgat papper för då skulle boken ha blivit färggladare och vi saknar fortfarande skrivare för det kunde ha hjälpt till lite. Men på det stora hela är jag nöjd med vår första lapbook som vi har gjort från början till slut.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Pizzaboken av pojke A

As salam alaykom/Hejsan

Denna bok gjorde jag och pojke A när vi bodde i Sverige men jag vill ändå lägga in den för det är ett så lätt sätt att göra något personligt med barnet. Dock häftade jag den dåligt så det måste man titta på om man vill att barnet ska få ha boken själv. När jag arbetade på förskolan i Sverige gjorde jag även liknande böcker med barnen. Då tog barnen bilder själva på olika blommor och sa vilken text de ville skriva. Jag skrev med stora bokstäver på ett papper och de skrev själva texten på datorn.

Jag och pojke A bakade pizza tillsammans. Under arbetets gång tog jag bilder på honom. När pizzan var uppäten så lade vi in bilderna på datorn och tittade på dem. Han valde vilka bilder vi skulle ha med och sedan vad som skulle skrivas till bilderna. Vi arbetade i power point for att jag är van vid det programmet, men det finns säkert andra lika bra program man kan använda sig av. Jag skrev hans text på ett papper med stora bokstäver eftersom tangeterna har stora bokstäver och pojke A inte kunder skriva då. Han fick texten till en bild i taget.





Jag har vikt papprena och satt ihop dem med en häftapparat.
Han tyckte verkligen om att läsa och titta i boken och tog även med den till förskolan och visade. Vi har gjrot liknande böcker där barnen har letat bilder på nätet och skrivit en saga. Den är dock bara gjord i papper så kanske inget för riktigt små att leka själv med då måste man nog laminera sidorna.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Plocka med tång

As salam alaykom/Hejsan

Jag har bara hittat en stor tång som jag har hemma så det blev en övning till flicka A.


En bricka med två skålar. en med olika kapsyler och korkar i och en tom + en tång. Barnet ska ta varje kapsyl/kork med tången och lägga i den tomma skålen.

och sedan lägga tillbaka kapsylerna/korkarna på samma sätt.


Flicka A klarade av övningen men det var lite pilligt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Hälla vatten

As salam alaykom/Hejsan

Nästa övning var att hälla vatten från kanna till mugg.


Vattnet är först i kannan. Sedan ska barnet hälla över vattnet till muggen.


Jag visade hur man skulle göra och så var det lilla Ks tur.

Först häller hon vatten från kannan till muggen...


sedan häller hon vattnet tillbaka till kannan från muggen.

Denna övning tyckte lilla K om. Dock blev det en del spill så här första gången. Behövs öva på fler gånger inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Hälla ris

As salam alaykom/Hejsan

Lilla K har inte gjort så många häll-övningar. Här har hon övat på att hälla ris från en kanna till en mugg. Man tager vad man haver som det heter.


En bricka med en kanna och en mugg. Riset finns i kannan.


Sedan är riset i muggen och då häller barnet tillbaka riset i kannan.

Innan lilla k började så visade jag hur man skulle göra. Sedan var det hennes tur.


Här häller lilla K riset från kannan till muggen.


Och tillbaka igen.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed



Sortera färgade makaroner

As salam alaykom/Hejsan

Vi har haft en massa datorkrångel här hos oss men inshaAllah är det fixat för denna gången.

vi har trots allt arbetat här även om vi inte har lagt in något.

Lilla K fick en ny övning: att sortera färgade makaroner.


först ligger alla makaronerna i en skål och hon har tre tomma skålar framför sig.


Sedan sorterar hon makaronerna


Och så här blir resultatet. en skål med gröna makaroner, en med röda makaroner och en med vita makaroner.

Lilla K tyckte det var roligt ett tag men sedan tog hon flera makaroner i handen samtidigt. Jag känner att jag behöver köpa en TÅNG av något slag för då blir det mer finmotorikträning för henne.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Manege och inköp

As salam alaykom/ Hejsan

Igår (lördag den 16/10) åkte vi till stan och gick på "manege".

Där åkte barnen karuseller och lekte.


Först åkte de denna karusell. Lilla K satt i en bil, pojke A satt i en Musse Pigg, flicka A satt pa en häst och stora M satt på en svart häst.


Sedan åkte de småbilar som åkte runt på en bana. Stora M och lilla K satt i en röd bil.
Pojke A och flicka A åkte i en gul bil.



Sedan var det lekdax. Det fanns olika gungor, rutschkana, klätterställning och gunghästar. Det var mest för småbarn men de lekte en stund. Lilla K tyckte att det mesta var roligt.


Vi köpte 4 påsar färgat popcorn för att smaska på efter maten.

När vi gick därifrån så såg jag en liten affär typ allt 10 kr.
Jag köpte:
 
2 små söta brickor

och 4 små söta plastskålar så nu ska jag göra nya Montessoriövningar till lilla K inshaAllah.
Barnen köpte:

1 lilla K
2 pojke A
3 Stora M
4 flicka A

En lyckad förmiddag ute. När vi kom hem åt vi ris och köttfärssås och efter det fick barnen sitt fredagsgodis och färgade popcorn.



As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Böngryta

As salam alaykom/Hejsan

Detta är en vanlig gryta som man äter en hel del av på sommaren (grytor med linser eller vita bönor är mer för vintern).

                             

Böngryta
kött
lök
vitlök
olja till stekning
morötter
potatis
gröna bönor
salt
peppar
rasal hanot (kryddblandning) om jag inte har den använder jag spiskummin
tomatpuré
persilja färsk
korriander färsk

1. Bryn köttet och löken och lägg mot slutet i vitlöken hackad. Lägg i kryddorna alla utom tomatpurén.
2. Häll på vatten.
3. Ansa de gröna bönorna och lägg i.
4. Skala och skiva morötterna och lägg i.
5. Låt allt koka i ca 40 minuter.
6. Skala potatisen och dela i mindre bitar.
7. Lägg i potatis, tomatpuré, korriander och persiljan och låt allt koka tills potatisen är klar ca 20 minuter.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Linsgryta

As salam alaykom/Hejsan

Här i Algeriet äter man ofta grytor (marga). Det brukar innehålla kött och grönsaker och man äter med bröd. Gärna på en gemensam tallrik.

Jag är inte alltid så förtjust i grytor men några gillar jag mer en andra. Denna med linser gillar alla i familjen. Eftersom det är linser så behöver man egentligen inte ha kött i men jag brukar ha en liten bit för smakens skull.



(Inte den bästa bilden) Men linsgryta kanske inte ser så gott ut, eller kanske som svensk inte låter så gott men det är det.

Linsgryta
kött
lök
olja till stekning
vitlök
morot
linser
potatis
tomatpuré
salt
peppar
raselhanot (kryddblandning) i Sverige tog jag spiskummin om jag inte hade denna
persilja
koriander färsk
vatten

1. Bryn köttet och löken i olja
2. Lägg i vitlöken och bryn lite till
3. Skala och dela moroten/morötterna och lägg i. Lägg i kryddorna utom tomatpurén.
4. På med vatten och lägg i linserna jag brukar koka 10 msk till vår familj men det är olika beroende på hur många man är och hur mycket morötter, potatis och kött man har.
5. Lägg på lock och låt koka i ca 40 minuter. Akta så inte linserna bränner, bättre mer "för mycket" vatten.
6. Skala potatis och skär i mindre bitar.
7. Lägg i potatisen, tomatpurén, persiljebladen hackade och korrianderbladen hackade.
8. Häll på ev mer vatten. Låt koka ca 20 minuter tills potatisen är kokt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Tonfisksås med ris

As salam alaykom/Hejsan

MIna barn gillar korv. När vi bodde i Sverige så kunde pojke A äta korv tre gånger om dagen om han fick, vilket han inte fick. Men för att få honom att äta maten och för att jag inte skulle bli uttråkad så tömde jag hela mig på recept med korv. Korv med bröd, korv och makaraoner, korv med potatismos, makaronilåda, korvstroganoff osv

Korvstroganoff gillade alla så de åt vi kanske en gång i veckan. sedan kom jag på att jag skulle prova att göra stroganoff med tonfisk istället och det gillade alla i min familj så det är något som jag gör ganska ofta här. För här har vi ingen svenskkorv, det finns mergez men det är mer köttfärs som är stoppad som en korv alltså mycket nyttigare lol men barnen gillar det inte på samma sätt.



Tonfisksås med ris

Koka ris som vanligt

lök
tonfisk på burk i olja
tomatpure
mjölk
salt
peppar
socker


1, Bryn löken i oljan från tonfisken.
2, Lägg i tonfisken och stek i genom
3. Lägg i tomatpuré, salt, peppar och socker och rör runt
4. Häll i mjölken och låt såsen koka upp.
5. Låt allt koka på svag värme tills den blir lagom tjock.
6. Servera med ris.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Omelett

As salam alaykom/Hejsan

Omelett är något som jag gör ganska ofta. Det är lätt, du kan variera mycket och det går fort. Sådant gillar jag.

När jag gör omelett så brukar jag ta 5-6 ägg vispa det med lite salt och peppar och steka  den i en varm panna med lite olja i. När den börjar stela vänder jag på den och steker på andra sidan också.


Här är en variant där jag först stekte röd paprika i strimlor och lök och sedan hällde i äggsmeten och gjorde som vanligt.

När jag serverar omeletten brukar jag lägga den på en stor tallrik och sedan dela den i 8 tårtbitar då blir det lättare att äta den i en stor familj som våran.

Idag (6/10) gjorde jag tonfisk omelett. det gillar barnen. Tar tar lite tonfisk i olja och steker och sedan häller jag på äggsmeten. Lätt, gott och enkelt.

Här i Bechar gör de antingen omelett naturell eller så friterar de egen pommesfrittes först och sedan ner med äggsmeten. Frittomelett blir det och det åt vi en hel del av under Ramadan.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

En ny övning

As salam alaykom/Hejsan

Jag såg någon gång då jag googlade runt på nätet en bild av ett barn som hade en låda med flera olika fack i. Varje fack hade en färg och sedan skulle barnet sortera färgade saker och lägga dem i rätt fack, alltså det facket med samma färg som saken.

Nu kunde jag inte hitta någon sådan låda med fack i, vi har ingen pysselaffär här. Så jag gjorde helt enkelt en egen.


Rutorna är inte helt jämna men det får man ta. Övningen går att göra iallafall och det är det viktigaste och den är färggrann.


Sedan letade jag efter saker hemma som var så enfärgade som möjligt.
ROSA - en tygblomma, ett hårband, en bit av en krita RÖD - hårspänne, legobit och knapp GRÖN - kork till en penna, en liten blomma i plast och en magnetbokstav BLÅ- legokloss, pennvässare och en kork till en penna GUL en magnet, ett lock och en trägumma BRUN - en hårtofs, en snäcka och en rostig ring VIT - lego, snäcka, tavelkrita SVART - en kula, en pennvässare och en gummiring LILA - magnetbokstav, plastring och hårspänne ORANGE - knopp, magnetbokstav och legokloss
Jag ände att det inte gör så mycket om det är samma sak för då kan hon också lära sig att samma sak kan ha olika färger.

Jag har lagt alla sakerna i en ask och i morgon ska jag presentera övningen.
Nu är det bara att sortera:


Medan vi gör övningen kommenterar jag vad jag gör och sedan vad hon gör så hon hör namnet på sakerna och på färgerna. Lilla K är lite sen i sin talutveckling så det behövs stöd. Dock är hon på godväg och kan säga en hel del saker både på svenska och arabiska. Idag tränade stora syster A på franska och då lärde hon lilla K att säga "Bonjour A". Gulligt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed



Nya övningar

As salam alaykom/Hejsan

Nu ska jag presentera de nya övningarna jag har sammanställt till lilla K.

Jag vill att de ska handla om färgerna och räkning 1-5.

Övning 1

Jag har tagit en bricka från en spel som vi har hemma. Det heter "Quips". Sedan har hon fått alla plopparna till denna bricka i en skål.


Här lägger lilla K ut prickarna.

Och nu är hon färdig och då plockar hon tillbaka prickarna i skålen igen.

Övning 2

Här har jag ritat av magnetbokstäverna som bildar hennes namn på ett papper och sedan ska hon lägga dit bokstäverna. Hon kan inget om bokstäver men hon låtsas skriver på papper. När jag frågar vad hon skriver säger hon alltid stora M.

Övning 3


Här har jag gjort ett papper med rutor och siffror. Tyvärr fotat åt fel håll. Jag hittade övningen här:
https://docs.google.com/fileview?id=0By-8pEe8O7e5NDIwM2MzM2YtNTI1Ny00ZDI2LTkyZmQtNjlhNGNkNTViYmZh&hl=en
Den är hämtad från en helt underbar sida
http://countingcoconuts.blogspot.com/search/label/Rainbows


Hon får en skål där det finns 1 orange legobit, 2 gröna, 3 röda 4 blå och 5 gula legobitar. Sedan ska hon lägga dem på plats.


Och nu är hon färdig och då plockar hon tillbaka legobitarna i skålen och ställer tillbaka den och pappret på sin plats.

Övning 4
Denna övning fick jag idéen av UmmSakina som hade gjort den till sin dotter. Lilla K har en legobricka med legobitar på och så har hon en skål med pärlor i. 4 av varje färg som legobitarna. Hon ska placera en pärla i varje "hål" i legobiten.

Jag har blå, gul, röd, grön, orange och ljus blå.


Det krävs små pilliga fingrar till detta. Men sådant gillar lilla K.

Funderar redan på nya övningar. Man måste ligga ett steg före hela tiden. Har även tänkt att lägga ner tid på att läsa om "Livets praktiska övningar" enligt Montessoripedagogiken och lära ut dem som det står.

As salam alaykom/Hejdp
UmmMohamed




Snigel spelet

As salam alaykom/Hejsan

Jag och lilla K tränar på färger (frukter och räkning 1-5). Men det gäller att hitta på olika aktiviteter så att det hela tiden är roligt. Vi har sorterat färgkort, vi har byggt med lego och pratat om färger.

Då kom jag på att jag har ett snigelspel som handlar om färger. Det finns 6 färgade sniglar dessa ska man ta till målet - salladen. Man ska slå två färgtärningar och flytta fram de sniglar som har samma färg som tärningarna visar. Det var en bra träning även om det var lite svårt för henne att förstå reglerna. Jag pekade på tärningen och sa färgen som den visade och hon sa efter. Hon hade inga problem att se vilken snigel som skulle flyttas men detta med en ruta det var svårare.





Här kan man köpa det http://www.hikmet.se/Product.aspx?pk_prodid=7276
finns säkert på andra ställen också, detta kom upp på en sökning.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Lego-mönster

As salam alaykom/Hejsan

Nu i helgen (fredag lördag) så gjorde jag nya övningar till lilla K. Kände att hon hade börjat tröttna på de jag hade innan. Tyvärr fick jag inte tag på några brickor, skålar eller små tillbringare på marknaden som vi besökte så jag fick fundera ut annat.

Den första blev att jag satte fast legoklossar i ett mönster och att hon skulle härma mitt mönster.





Det gick väldigt bra. Vi pratade om de olika färgerna.

Sedan gav jag henne för många klossar. Klossar som inte fanns med i mönstret som jag hade byggt. Det såg      hon. Hon tittade på mig lite förnärmad och sa "finns inte" och lade tillbaka dem i lådan.


Till sist gjorde jag mönstret på höjden och då blev det mycket svårare.


Men träning ger färdighet så vi får försöka igen inshaAllah,

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


100 brädet - eget material

As salam alaykom/Hejsan

Jag vill ha en hel del Montessorimaterial som är gjort av trä men här kan jag inte köpa dem och jag kan inte beställa eftersom det blir väldigt dyrt och man vet aldrig omd et kommer fram. Så jag får ta och göra ett efter ett. Förra vecka började jag då med mitt räknebräde. det är ett bräder som har hundra rutor och sedan får barnet lappar med siffrorna 1-100 som det ska lägga ut i nummer ordning. Det finns även andra övningar men denna gillade jag så det var därför jag började med detta + att det är något som jag hade material till hemma.


Jag började med att rita upp mitt bräde på en spånskiva som jag hade hemma. Den är inte allt för tjock och tung utan av det lättare slaget.


Jag målade det blått för det var de jag såg på nätet och det är finare i färg än utan.
Sedan satte jag mig att göra alla sifferlapparna

1 till 100. Jag har gjort rutorna 3cmx 3 cm för att det fick plats på brädet och det såg ut som en bra storlek så att barnen kan se siffrorna utan att allt blir för stor och tungt.

Jag klippte isär sifferkorten och ska laminera dem så att de håller bättre och längre. Jag vek en ask att lägga dem i så att de inte försvinner.
Om man vill lära sig att vika dessa askar så gå till
http://www.skapligtenkelt.se/ och tryck på papper i vänstermarginalen och sedan letar du redan på söta små askar så hittar du en bra beskrivning med bild och text.

Vad som återstår är att såga brädan och försöka att spika några lister på den och att lacka det hela inshaAllah.

Återkommer med nya bilder när jag är färdig och vad barnen tycker om den. Tänkte att de två stora kan använda den till att räkna på franska och engelska medan de lägger lapparna.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

På marknaden

As salam alaykom/Hejsan

Vi har en markand här i Bechar i september-oktober. Det är försäljare från hela Algeriet, från Turkiet, Syrien, Japan och säkert fler ställen som kommer och säljer sina saker i olika stånd i en stor lokal. Det är mycket billigare än att handla i affärerna här. Det fanns en massa fina kläder men jag letade efter andra saker.

Jag ville hitta brickor och fina skålar till lilla Ks övningar och jag ville hitta en världskarta och en algeriskkarta till mina större barn i vårt geografiarbete.

Det jag hittade var:

Kokböcker och det ville jag också ha. Jag köpte två med gratängrecept (jag skrev ju att jag är en gratäng älskare) och en med enklare kakor.
   
 dessa kakrecept gillade jag. Ska prova på att baka och översätta recepten här inshaAllah.

Vill köpa en stor jordglob men det fanns inte, men jag hittade denna lilla som är en pennvässare och den köpte jag. Barnen gillade den när de kan se vart Algeriet ligger (i Afrika) och Sverige i Europa. Stora M kan redan alla världsdelar så det är roligt för honom att snurra och peka på det olika och säga vad de heter. Han kan en hel del länder också pga sitt stora intresse för fotboll och fotbollslag och spelare.

Vi köpte en klocka till "sala" vardagsrummet med STORA siffror på.

och en klocka till köket med lite mindre siffror på.

Jag köpte en ugnsform för att göra gratäng i (nej nu blir det lite för mycket gratängande här skärpning i ledet)

Man kan göra annat som att baka kakor i den.

Jag köpte även en potatispress, en karta över Algeriet, popcorn till barnen och lilla K och pojke A som var med oss köpte leksaker. Stora M och flicka A åker dit igen med pappan i morgon inshaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Räknespel

As salam alaykom/Hejsan

Flicka A tycker att det är svårt med matematik. Så då försöker jag att hitta på olika sätt att visa henne att det inte är så svårt alls utan kan vara riktigt roligt. Hon har fått en mattebok som jag hade med mig från Sverige. Här går hon i trean men jag hade bara ettan bok. Hon tycker att den är rolig för den tränar på siffror och sådant på ett roligt sätt men inte svårt. Sedan försöker jag att spela olika spel med henne. Jag tycker själv inte att hon har så svårt för matte utan det är mer så att hon har bestämt sig för att det är svårt.

Här spelar vi ett pusselspel med pussel som har två bitar. Jag tar korten med siffrorna och hon får korten med bilderna/prickarna och måste räkna dem.



vi radade ipp alla siffer korten och så skulle hon hitta de korten som passade till dem. Det blev en hel del räkning det.
Spelet är köpt på Lidl.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Mat i olika färger

As salam alaykom/Hejsan

Jag och lilla K har pratat mycket om färger och då tänkte jag att vi skulle äta lite färg-mat här hemma. Ska kanske tillägga att pappan inte var hemma denna dag. Barnen gillar detta med karamellfärg, lol.

Det blev

Grönt ris med

röd gryta (potatis, kött, morot och TOMATPURE)
till det drack vi

Läsken är svart och drickan är orange.

Vi har tidigare färgat spegettin grön (tyvärr har vi bara grön karamellfärg för tillfället ska se om jag kan skaffa annan) Tänkte också att det skulle vara roligt att färga ägg med lökskal som mamma gjorde på påsken när jag var liten.

Barnen insåg att när de åt riset som var grönt så smakade det ändå som vanligt. Lilla K var ganska skeptisk i början men när de andra åt så åt hon också.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Pussel

As salam alaykom /Hejsan

Ett tag sedan jag postade något här. Men ibland är det svårt att hinna med allt som man vill göra.

Vad har vi gjort sedan sist? Jag har insett att lilla K börjat tröttna på sina övningar/ sitt material som hon har haft framme så jag bestämde mig för att ändra lite där. Jag och en syster (UmmSakina) har suttit och tittat på övningar på nätet och chatta om dem över skype. Jag hittar massor av fina och roliga saker men många av dem behöver man en SKRIVARE till och det har inte jag.

Därför koncentrerade sig lilla K på pussel istället. Själv har jag tröttnat lite på de stora golvpusslen med grönsaker och frukter så därför tog vi fram trädpusslet. Det är en pussel som består av 4 olika pussel. Varje pussel är 9 bitar och visar hur trädet ser ut på hösten - vintern - våren och sommaren. Varje pussel är inte så svårt men när det blir alla tillsammas så blir det lite knepigare. Sedan har lilla K inte pusslat pussel som har en ram utan hon har lagt pusslen fritt så det var en ny prövning att inte kunna flytta och ha sig med bitarna som man vill.

Men under dessa dagarna har hon arbetat hårt med att klara det och det gjorde hon också mashaAllah.




Vår pusslet

höstpusslet. Här provade vi att lägga utan ram men det var inte lättare.

och vinter trädet.

När detta pusslet var lagt många gånger och vi tröttnade lite på det tog jag fram ett pussel med tre björnar som är på stranden. Det är 25 bitar i detta pussel. När vi pusslar så brukar jag säga till henne eller peka vilka bitar som ska sitta ihop och vi pusslar pusslet om och om igen tills hon inte vill. eller att jag tycker att nu kan hon sitta själv och lägga pusslet för mamma har annat att göra. För varje gång lägger hon mer och mer själv.


Eftersom pusslet innehållet ansikten så har jag gjort tip-ex på dem men det gjorde lilla K inget. Hon kallade flickbjörnen för flicka As namn, och björnen i mitten är stora M och hon själv var björnen i blått. Detta tyckte hon var roligt. Vi började alltid med flicka A och sedan stora M och sist pusslade hon sig själv.

Vi får se hur länge vi har detta pussel innan vi tar fram nästa som har 50 bitar. Får kanske försöka hitta några nya pussel här nere.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

RSS 2.0