Idag, lördagen den 25 september

As salam alaykom/Hejsan

Idag (läs lördag 25/sep) så kom jeddi (farfar) på besök för det var något som hade gått sönder. Vi bakade snabbt lite chokladmuffins att bjuda på.


På eftermiddagen åt vi de som blev kvar till mellanmål och då blev det bara en kvar som jag al hamdolillah hann ta kort på.

På kvällen åt vi RISGRYNSGRÖT

Omtyckt av några med inte av alla. Tyvärr en dålig bild men flicka A tog gröt med kanel, socker och mjölk hon åt 3 portioner mashaAllah. Pojkarna tyckte inte att det var lika gott.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Flicka gör plättar

As salam alaykom/Hejsan

Min man är bortrest denna vecka och då har vi passat på att äta svenskmat. Vi har ätit
spagetti och köttfärssås
hamburgare med bröd och makaroner/potatismos
pizza
tonfisksås och ris
och så plättar eller som barnen säger små pannkakor.

Jag lät flicka A göra dem själv med lite koll från mig från disken.



Först 5 dl vetemjöl

5 dl mjölk

vispa bort alla klumpar

Sedan 5 dl mjölk ytterligare

Vispa igen

I med äggen. Hon knäcker dem i ett glas för att slippa överraskningar som dåligt ägg eller en massa skal i smeten.

Lillebror pojke A fick också knäcka ett ägg. Vi tog 4 ägg i smeten.


Lite salt

Mer socker. Och sedan var smeten färdig.

Sätta på gasspisen kan vara lite knepigt.

Hälla smeten i plättlagget.

Vända plättarna med en gaffel

plättarna är färdiga och hon lägger dem på ett fat och fortsätter med nästa omgång smet.

Hon var riktigt duktig på att göra plättar (nu orkade hon inte göra hela smeten men ändå).

På kvällen åt vi tonfisksås med ris och efter det hemmagjorda chips.



Gott gott.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Siffror och antal

As salam alaykom/Hejsan

eftersom lilla K ser att hennes äldre syskon har matteböcker och räknar och vi räknar när vi lagar mat eller bakar så är hon väldigt intresserad av räkning. Därför tänkte jag att jag skulle ha någon övning med henne som handlar om räkning och siffror. Talområdet 1-5 blir nog lagom tycker jag. Detta är ju inget som man lär sig över en natt utan något som måste övas mycket på och på olika sätt.

Vi har ett sifferpussel som vi köpte på en resa i Alger.

Jag har ställt pusslet och en bok om siffror långt ner i bokhyllan så att hon kan ta det när hon vill.

Sedan skrev jag ut dessa siffror
http://www.homeschoolcreations.com/files/Number_Cards_full_color.pdf
Stora M använder dem till att träna läsa engelska nummer och lära sig de romerska siffrorna. Läs mer om det här: http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/romerska-siffror.html

Men till lilla K använder jag bara siffrorna 1-5 och prickkorten 1-5.

Jag lade upp siffrorna 1-5 på mattan- Sedan tog jag ettans prickkort och pekade på pricken och sa 1. jag pekade på siffran ett och sa att det är också ett och så lade vi prickkortet under siffer kortet. vi fortsatte tillsammans till siffran fem. Jag sa till lilla K att hon måste peka på pricken som hon räknar.

Sifferkorten

nu tillsammans med prickkorten.

Sedan tog vi små marker och lade en mark på varje prick och räknade samtidigt.

Marker på prickarna

Sista pricken ditlagd.


Sedan pekade vi på sifferkorten och räknade högt från 1 till 5.

När vi hade gjort tillsammans så fick hon göra övningen själv medan jag satt bredvid henne och visade om hon inte kom ihåg och jag sa räknetalen högt.

När vi hade avslutat det och jag höll på med de äldre barnen så dukade hon fram allt på sitt lilla bord och "lekte" med materialet.

Passade på att ta en bild.


Det är så kul att se att hon tycker om övningarna vi gör och att hon vill fortsätta att göra dem även om vi har avslutat att göra det tillsammans. det är kul att ha hittat rätt övningar - övningar som passar henne. Hade det varit för svårt eller för lätt så hade hon inte fortsatt med dem själv.

Dock kritiserade stora M och sa "mamma du tar ju bara kort på lilla K". Det kanske har blivit så, jag får skärpa till mig.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Isbitsformar och kulor

As salam alaykom/Hejsan

Jag såg någonstans på nätet om någonting liknande och tänkte att detta vill jag prova med lilla K. Det är något som jag kan prova med en gång eftersom jag har en gammal isbitsform och kulor.

Jag visade lilla K isbitsformen och skålen med kulor i och sedan visade jag att man skulle ta en kula och lägga i ett hål. Jag sade högt antalet kulor jag lade i. det blev 21 st.

Sedan fick hon pröva, hon förstod hur man skulle göra och hon försökte att räkna. Jag räknade högt åt henne.


Isbitsform och en skål med kulor.


Här lägger lilla K i kulorna i facken.

Hon tyckte att detta var så roligt så är vi i vardagsrummet så hämtar hon isbitformen och sina kulor och sitter där och lägger i kulorna.

Lyckad övning måste jag säga.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Lilla K leker fritt

As salam alaykom/Hejsan

När lilla K får göra vad hon vill väljer hon ofta att leka med sin stora systers lera. Hon bakar ut den med sin lilla kavel och rullar små runda bollar och lägger i kastrullen eller på ett fat och in med det i leksaksugnen.

När det är färdig lägger hon upp det på fat och tvingar sin bror, pojke A att äta med henne.



As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ösa makaroner och sortera snäckor

As salam alaykom/Hejsan

Så har jag då äntligen börjat med några Montessori övningar. Jag började med en ösa makaroner.

Jag lade en matta på bordet och ställde två kopp på den. Den ena koppen var full med makaroner och den andra var tom. Jag visade lilla K hur hon med en liten sked skulle ösa över makaronerna en och en. Hon satte genast igång att öva.

Jag vet att i Montessori ska man tänka mycket på upplägget att det ska vara estetiskt tilltalande för barnen. Men så tänkte jag att om jag ska vänta tills jag har köpt alla det fina som jag vill köpa så hinner tiden gå och gå. Övningen är rätt och lilla K tyckte om den. efter att jag visade henne hur man gjorde och var med när hon övade så har hon tagit fram sakerna flera gånger och arbetat helt själv. Så inshaAllah ska jag köpa in några små brickor och skålar till henne. Jag har ävem googlat runt och hittat flera exempel på vad man kan ösa, hälla, sortera mm och ska försöka göra fler övningar. jag lägger in här när vi har gjort dem.

Sedan visade jag en sorterings övning också eftersom hon tycker att det är så kul. Vi har tidigare sorterat olika kort.
Memorykort http://ummmohamed.blogg.se/category/hemundervisning-och-material.html
Färgkort : http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/farger.html
Hela och halva frukter http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/hela-och-halva-frukter.html

Men nu ville jag att vi skulle göra det mer konkret. Jag hade två olika sorters snäckor som jag lade i en skål. Sedan fick lilla K två skålar till, i den ena skulle hon lägga den ena sortens snäckor och i den andra den andra sortens snäckor. Hon förstod med en gång vad man skulle göra och hon övar med detta ofta. Dock känns det som om det är lite för enkelt så jag funderar på att ta något mindre och kanske tre olika saker.





As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Rita, rita, rita

As salam alaykom/Hejsan

Lilla K tycker verkligen om att rita. Hon ritar gärna på sin rittavla. Innan ville hon gärna att någon skulle rita av hennes händer eller fötter men nu är det roligare att rita själv. Ringar är roligt. Nu har hon mer och mer gått över till att rita på papper.





Att hon ritar på papper (och tyvärr även på våra väggar) gör att jag var tvungen att komma på en lösning och då gjorde jag en egen rittavla som man kan ta med sig till dit där man vill sitta. Min mamma köpte en gång två rullar med självhäftande "svarttavla". Jag hade tänkt sätta upp den på kylskåpet men det har inte blivit av. Men nu gjorde jag alltså en rittavla att ta med. Det är på en bit hårdare kartong/spånskiva eller något.


Det var jag och pojke B som invigde den. Vi lekte en ritlek där den ena skulle säga en bokstav/ljud till den andra som den i sin tur skulle rita en bild till.
a - apelsin  a - ananas b - bil  s - sol  b - bräda  o - orm  ö - ö  g - gräs  l - lampa  h - hår  t - tak  och så fick han F och vad skulle han rita då. Jag tänkte fisk, flygplan osv men han ritade Frank och skrattade. Vi känner ingen Frank men det var det ordet han kom på.

Sedan spelade vi tre i rad

Här vann han med sina gröna kryss.

Och så skrev vi våra namn.

Och pojke A fick själv ta kortet. Han lyckas alltid få med sina egna fötter på sina foton.

Sedan fick de andra leka med tavlan.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Bönestund

As salam alaykom/Hejsan

Jag köpte bönemattor till alla mina barn av en syster, som köpte dem i Saudi.

Lilla K fick en liten barnbönematta som hon gärna använder. Antingen ber hon själv eller med mamma.


Här har hon abaya och hijab på sig och så strumpor för kortet är taget i Sverige i december.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Smyckes tillverkning

As salam alaykom/Hejsan

De flesta flickor gillar smycken och mina två är inga undantag.

Här tillverkas det ett halsband. Vilket tålamod hon har, lilla K. Hon tappade ut att pärlorna två gånger men gav inte upp.

Dotter A gjorde en egen design som hon sedan sålde till sina vänner. Hon fick in många beställningar. Så här gjordes det ring-armband för fulla hus.


Fina blev de men jag tror dock inte att de var speciellt sköna att ha på sig. Men vill man vara fin så får man lida pin sa alltid min mamma när hon slet och drog i alla mina "afroflätor" innan jag skulle på kalas när jag var liten.

as salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Hjelm förlag

As salam alaykom/Hejsan

Jag försöker alltid att hitta spel, pussel och leksaker utan bilder på människor och djur. Ibland kan det vara lätt att bara ta något spel bara för att man inte tror att det finns utan men det finns en hel del "halal" på marknaden. Man måste bara leta lite och tipsa varandra. Här kommer några av mina tips. Från detta förlag har jag flera olika saker, dock har jag itne köpt av dem utan från andra företag.

De saker jag har är:
Mulle Meck verktygsmemo. Det är ett memory med olika verktyg, inga bilder på människor eller djur.
http://www.hjelms.se/?s=mulle+meck+verktygsmemo


Detta spel är en memoryspel om småkryp som jag köpte för väldigt länge sedan. Jättefina ritade bilder
http://www.hjelms.se/?s=sm%C3%A5krypsspel

Memoryspel med de vanligaste svenska blommorna.
http://www.hjelms.se/?s=blomstermemo

Castor grejer är ett slags lotto spel där alla har en varsin bricka så ska man först hitta korten till sin bricka. Det innehåller 8 små bilder på Castor och Frippe men jag gjorde tip-x på dem. Jag har alla böckerna så det är roligt för att spela spelet eftersom de känner igen sig från böckerna.
http://www.hjelms.se/produkter/spel/brickspel/castors-grejer


Äppelspelet, är ett kortspel för hela familjen. Man ska spara på äppelfamiljer och den som får flest familjer vinner.
http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/appelspelet


Svampspelet är ett kortspel där man ska spara på svampfamiljer. dock lite jobbigt för det är olika många i varje familj.
http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/svampspelet

Det finns andra nyare produkter utan bilder på människor eller djur. Det är:
Flaggmemo http://www.hjelms.se/produkter/spel/brickspel/flaggmemo
Första träd memo http://www.hjelms.se/produkter/spel/brickspel/forsta-tradmemo
Multiplikationsmemo http://www.hjelms.se/produkter/spel/brickspel/multiplikations-memo
trafikmärken memo http://www.hjelms.se/produkter/spel/brickspel/trafikmarken-memo
Bilar från hela världen http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/bilar-fran-hela-varlden
Europaspelet http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/europaspelet
Ellens 123 http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/ellens-123
Svenska växter http://www.hjelms.se/produkter/spel/kortspel/svenska-vaxter

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Pussel och spel för de yngre

As salam alaykom/Hejsan

Just nu är lilla K helt inne på att lägga pussel. Hon hämtar ofta (minst en gång om dagen) de två stora golvpusslen, ett med frukter och ett med grönsaker.



Jag skrev om dem här http://ummmohamed.blogg.se/2010/august/pussel.html

Annars så gillar hon allt som har med att sortera och "samma lika" som hon säger. Detta memory med blommor lägger hon också ofta. Vi lägger ut det ena memorykortet och sedan får hon de andra på en hög och så tar hon ett krot i taget och letar efter paret. Nu klarar hon alla 28 paren samtidigt.


Vi haräven ett memory om småkryp.

När hon lägger memoryt pratar vi om vad blommorna heter och vilka färger de har.

Spelen kan köpas här
http://www.hjelms.se/?s=memory

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Romerska siffror

as salam alaykom/Hejsan

Efter att stora M hade visat mig hur man göra wudu med hjälp av wudukorten så tränade vi siffror och räkning. Att lägga ut siffrorna och sedan lägga korten med antal prickar var inga problem, Han fuskade dock lite med räkning och titta hur prickarna var ritade (i vilket mönster) och så kom han på att det var olika färger.



Men sedan läste han de engelska orden och han var riktigt duktig mashaAllah trots att han inte läser engelska i skolan (han läser franska sedan ett år tillbaka). Sist lade han ut de romerska siffrorna och det gillade han för han är väldigt intresserad av dessa krigare som fanns där och i Sparta. Därför ska jag nu läsa in mig på islamisk historia och berätta om dessa krig och krigare för att han ska få det muslimska perspektivet.


Mattan var flr liten så han lade de romerska siffrorna över prickkorten. Han gillade att räkna ut vad XIX blev och var duktig mashaAllah. Detta vill han göra igen och kanske lite övningar om detta på den svarta tavlan.

Här kan du skriva ut korten
http://www.homeschoolcreations.com/files/Number_Cards_full_color.pdf

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Wudukort

As salam alaykom/Hejsan

Som jag tidigare har skrivit http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/wuduplansh.html så har vi en plansch om wudu i badrummet så att barnen ska träna eller titta där när de gör wudu innan bönen. Jag har skrivit ut wudukort som jag idag provade på stora M för att se om han verkligen kan wudu, vilket han mashaAllah kunde.

Han diskuterade dock korten lite och var inte helt nöjd med dem så jag får väl göra det andra korten som jag hade tänkt mig.



Dessa kort kan man skriva ut här:
http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/wudhu/poster-wudhu-body-parts.pdf

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Träna läsning genom spel

As salam alaykom/Hejsan

Dotter A kunde läsa som fyra åring men efter att ha bott här i Algeriet och gått i skolan här så kom den svenska läsningen av sig. När jag nu flyttade hit så började jag fundera på hur jag ska få henna att träna läsningen men på ett för henne roligt sätt.

Jag hittade dessa kort som jag gjorde till en Montessori-övning.

Jag valde färger http://www.lessonsense.com/games/colourmemory.pdf
och mat http://www.lessonsense.com/games/foodmemory.pdf
Men det finns även kroppsdelar, djur, vilda djur och hemma ord. InshaAllah ska jag skriva ut fler eftersom idén fungerade.  http://www.lessonsense.com/games/wordmemory.html Det är egentligen memory så om man sätter dem på färgat papper innan man laminerar dem så kan man använda korten till flera saker.


Först lade hon ut alla bildkort på mattan.

Hon hade alla ordkorten i handen och läste dem ett efter ett och lade dem på sin rätta plats. Här är det nöt.


Och här lägger hon det sista kortet rosa.

Ett lätt sätt att få henne att träna läsning på.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Färger

As salam alaykom/Hejsan

Jag försöker att arbeta med färger med lilla K. Hon kan sortera och se skillnaden mellan de olika färgerna men har svårt för färgnamnen. så nu tränar vi det på olika sätt. Vi använder bland annat dessa vacka färgkort.

Jag lägger ut tre olika färgkort och vi tränar på vad de heter. Sedan får hon alla korten med bilder. Hon sorterar dem efter färg och för varje kort säger jag vad hon gör. Ja blomman är lila, nyckelpigan är röd osv. När alla bilder är lagda pekar jag på färgerna och säger vad de heter och hon säger efter mig. Vi brukar också prata om bilderna innan vi tar tre nya färger. I slutet repterar vi vad alla färgerna heter. Ibland tittar vi på våra kläder vilket plagg som har vilken färg eller på saker runt omkring oss.


gul - grön och lila

Och nu är hon färdig med dem.

Korten kan man skriva ut här:
http://www.homeschoolcreations.com/files/Color_Matching_Cards.pdf

Jag har översatt dem från engelska till svenska och klistrat över texten innan jag laminerade dem.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Antal och räkning och så matteboken

As salam alaykom/Hejsan

När pojke A ser att lilla K gör saker vill han också. Då fick han dessa kort med siffror och antal. Men de var alldeles för lätta. Han blev uttråkad.


Men när han fick ta kortet blev det lite bättre.
Finns att skriva ut: http://www.lessonsense.com/numbers/flashcardsnumbers.pdf

Däremot använder han dem när han arbetar i sin mattebok. Han tittar på siffrorna för att se exakt hur de ser ut. Han tränar inför sin skolstart om en eller två veckor inshaAllah.

Jag beställde dessa matteböcker som prov till förskolans förskoleklass och så beställde jag hem till mig själv och skrev att jag hemundervisar, vilket jag nu gör. Då får man böckerna helt gratis. Jag har förskoleklassboken till pojke A, till flicka A har jag ettans bok (trots att hon går i 3an här nu) och till stora M har jag fyrans bok.

http://www.nok.se/nok/laromedel/seriesidor/p/Pixel/

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed


Hela och halva frukter

As salam alaykom/Hejsan

Detta spel är populärt av flera här hemma. Av mamma för att jag tycker att fotografierna är så vackra och av barnen för att de gillar att sortera. När lilla K arbetar med dessa kort så kommer pojke A och vill hjälpa henne (trots att hon inte behöver någon hjälp). De andra lade dem några gånger men nu vill de ha något nytt.



Och nu är alla färdiga

När hon har lagt korten färdig går vi igenom vad de heter. Sist sa lilla K "tycka om" och pekade på vattenmelonen och sedan "inte tycka om" och pekade på citronen.

Korten finns att skriva ut här:
http://www.montessoriforeveryone.com/assets/PDF/Whole_and_Half_Fruit.pdf

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Filefolder games - mappspel

As salam alaykom/Hejsan

Jag hittade ett file folder spel någon gång på nätet och gillade det verkligen. Jag skrev ut det och prövade det på mina barn där hemma. Det gick hem hos dem med. Sedan dess har jag gjort ett antal spel, jag letar efter gratis på nätet och skriver ut. Nu när lilla K är större så har jag introducerat henne också och hon gillar det hon med. Med file folder spel kan man träna det mest på ett roligt sätt.

Lilla K har ett med färger

Jag hittar inte detta men här är ett liknande med pajer
http://www.preschoolprintables.com/filefolder/pie/filefolderpie.shtml
och ett med vantar Mitten Match
På sidan finns fler som man kan skriva ut gratis. Jag själv har
Falling For Shapes - löv med former
Hearts med mönster
Numbers In Bloom -  siffror och antal
Pizza Number Party - siffror och antal
Ship Shape - skepp med mönster
Snowflake Numbers - siffror och antal
Watermelon Numbers - siffror och antal

Jag skrev ut den med solar och bokstäver men det blev för jobbigt så jag skippade det. Har även provat det på förskolan och det gick bra. När man har gått igenom det med barnet kan det själva hämta det och arbeta med det självständigt.


Här är ett till med former. Det finns de parplyer som har en cirkel och ett som har två cirklar så det gäller att hålla koll. Lilla K lägger först på fel och så säger hon NEJ inte samma, och så lägger hon på rätt.
Hittade det gratis på denna sida, som mashaAllah har massor av fina saker att skriva ut. http://www.childcareland.com/free.html

Till de äldre gör jag ett med addition, ett med grönsaker/frukter och ett med stora och små bokstäver.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Här är flickornas dockor

As salam alaykom/Hejsan

Hela dockfamiljen samlad i soffan.


Det är mamma och pappa med de fyra barnen och så två till.  Jag köpte denna virkade familj (vår familj) av en syster som säljer dockor ibland. www.sundus.blogg.se Sedan är det en av våra Aicha dolls och så den sista flickan är dockan som min dotter valde när vi gick till samma syster för att köpa presenter inför resan hit. Hon ville bestämt ha dem och höll i den hela tiden. Det var en annan liten flicka där som grät för hon ville också ha en docka men hon blev en medlem i vär dockfamilj. det saknas två medlemmar ska se om jag hittar dem.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Jag är en gratäng människa

As salam alaykom/Hejsan

Jag gillar verkligen att äta och framförallt att laga gratänger av olika slag. Tänk man tar vad man haver hemma och så lägger man det ihop med sås i en form och shuss in i ugnen.


Här är det en moussaka variant. Jag har halva med aubergine och andra halvan med potatis (barnen gillar inte grönsaker). Jag skalade och skivade potatisen och kokade den en stund så de blev mjuka. Jag skar auberginen i skivor och saltade dem. lät dem ligga ett tag. Torkade bort vätskan och stekt dem i olja på båda sidorna. Jag gjorde en sås med lök, tonfisk, riven morot, riven tomat, tomatpure och kryddor. sedan varvade jag allt och hällde bechamelsås över det hela och in i ugnen. Mums det var gott.

Vad göra man med ungar som inte gillar grönsaker - jag provade detta.

Stavar av gurkor och paprika och klyftor av tomat och allt blev uppätet. Gör jag en sallad så blir det alltid "mamma jag tycker inte om....."

Idag onsdagen den 22 sep åt vi denna gratäng.

det var kokta makaroner blandat med en sås av lök, tonfisk, majs, tomatpure och kryddor och så vatten. Över allt hällde jag bechamelsåsen. Alla gillade den med.

Efter maten blev det film och
 

just det POPCORN, smarrigt. Men lätt en viss kaos i vardagsrummet. Men det får man ta ibland.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Hösten kommer

As salam alaykom/Hejsan

Nu har det börjat regna lite och det är inte grader uppemot 40-45 utan nu är vi på lagoma 32-36 på dagen och runt 20-24 på natten.



Himlen är helt grå. Alla står på balkongen och tittar, för det är inte så ofta det regnar så här så att det blir stora pölar på marken som bilarna måste köra igenom. Det luktar gott och fräschar upp.



Men det är ju inte som hösten i Sverige med alla dess färger. Jag gillar verkligen hösten i Sverige. Så vacker och så grann.
Hittade ett foto på min kamera med svenska höstfärger.


As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Kylskåpet

As salam alaykom/Hejsan

Fredagen den 17 september så var det då dags för kylskåpet. JAg har tittade på det flera gånger men inte orkat utan stängt dörren och glömt det tills nästa gång jag öppnar det. Men så i fredags blev det då äntligen av.


Utsidan blänker som på ett nytt

Och innuti är det blankt och rent.

HÄRLIGT!!!

as salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Fettafit

As salam alaykom/Hejsan

Fettafit vad är det?


Jo det är som en liten dammsugare som man använder på mattorna här nere eftersom vi inte har en riktig dammsugare. Det finns men eftersom vi har så mycket sand här så sopar vi istället men på vardagsrumsmattar använder jag min lilla fettafit.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Duaa - bön

As salam alaykom/Hejsan

För att lära barnen olika dua så har jag skrivit ut olika dua planscher som jag har översatt (de är på engelska och arabiska). Jag har hängt up dem på väggarna här hemma. Vi brukar säga duan högt tillsammans tex när vi går ut och på så sätt lär sig barnen dem och sedan när de ser planschen så påminns de. Det finns många olika dua men jag har valt de enklare till barnen, när de blir äldre kan de lära sig de lite längre. Jag känner att nu är det att få in grunden att man ska säga dua och att det ska vara en dua som det finns bevis på att Profeten Muhammed salla Allahu alayhi wa salam sa. Jag har valt att skriva ut dessa dua för att de är med både arabisk text och transliteration alltså hur man uttalar det och sedan har jag översatt den engelska texten till svenska och klistrar över den engelska och sist har jag laminerat dem för hållbarhetens skull.

De jag har skrivit ut är dessa:
gå in på toaletten http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-bathroom-entering.pdf
gå ut från toaletten http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-bathroom-leaving.pdf
när vi ska sova http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-sleep-going-to-bed.pdf
när vi vaknar http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-sleep-waking.pdf
när vi går in i huset http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-travel-house-entering-formal.pdf
när vi går ut ur huset http://talibiddeenjr.amanahwebs.com/downloads/is/duaas/duaas-travel-house-leaving-formal.pdf

Vi använder oss också av olika dua kort http://www.learningroots.com/lr/twh003.php. I Ramadan gick vi igenom de dua som barnen redan kunde och satte upp dem på väggen. Nu när skolan har börjat så planerar jag att vi ska ha islamstunder på fredagar då de är lediga från skolan. Vi ska träna dua, Koranen och läsa någon islamisksaga, tänkte börja med Skapelseberättelsen nu på fredag inshaAllah.

Jag vill också göra en duachecklista. Det blir ett papper där barnens namn står och de olika dua som jag vill att barnen ska lära sig. När barnet kan en dua så får de sätta en färgglad stjärna i en ruta. Detta har fungerat bra för Koranläsningen här hemma.




As salam alaykom/Hejdå

UmmMohamed

Kamelkött

As salam alaykom/Hejsan

igår lagade jag böngryta med kamelkött. Det var första gången som barnen åt detm jag ska också prova men jag fastar ännu.

Min man sa att smaken inte är annorlunda, men det är priset. Kamelkött här i Bechar är hälften så dyrt som nötkött. Så om det inte smakar så annorlunda så köper vi nog det istället då. Känns bara lite konstigt för mig att äta en kamel för att det är ett så ovanligt djur för oss i Sverige, exotiskt. Men här i Bechar nära där vi bor har de ett kamelslakteri så här är det som vilket djur som helst.


Här skär jag köttet i mindre bitar för att frysa in dem.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Skolan har börjat

As salam alaykom/Hejsan

Nu har då äntligen skolan börjat. Pojke M och flicka A fick byta skola till detta år eftersom vi har flyttat. Men det gick bra. Pojke M började i 4:an och hittade kompisar och fick en manlig lärare, det tycker jag är bra. Och flicka A hittade också vänner med en gång, hon tyckte dock inte om franskaläraren, lol.

Här i Algeriet ska barnen ha "tablia" när de går i skolan. Det är som en liten jacka. Det är inte som en skoluniform eftersom barnen kan ha olika färger och de kan se olika ut.

Mina barn var och köpte sina med sin pappa och så nya väskor.

Pojke M valde denna väska och en blå tablia. Snyggt tycker jag.

Flicka A valde denna väska och denna tablia. Jag tyckte om väskan men
tablian ja den var.....

Sedan skulle det köpas skrivböcker, pennor, omslagsplast och etiketter och skolböckerna.

Pojke A fick inte börja för förskoleklassen var full, men jag bad min man prata med rektorn så att han kanske kan börja i ettan. Det skiljer bara 1½ månad från att han skulle börja där. Här måste man ha fyllt 6 år innan skolan börjar i september för att få börja, eftersom pojke A fyller i början av november så fick han inte gå där. Men inshaAllah om min man pratar med dem.  Annars måste han sitta hemma ett helt år, han behöver träffa jämåriga och han behöver träna arabiska eftersom han inte kan det men annat kan han på svenska som färger, siffror antal osv.

Gör duaa att hanf år börja i ettan.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Glitterstjärnor

As salam alaykom/Hejsan

De två äldsta barnen hann även göra paljettstjärnor med glitter på.

De ritade av en stjärna på ett svartmålat papper och sedan klistrade de dit paljetter. Efteråt strödde de över glitter som fastnade där det fanns lim men inga paljetter.


Pojke M


flicka A

Pojke A ville inte göra och det var inte rätt lim för lillan att göra detta. Allt fastna på händerna hela tiden.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Wuduplansh

As salam alaykom/Hejsan

en del material har jag gjort själv och satt upp här hemma. Denna poster om wudu har vi i badrummet så att barnen ska se hur de ska göra. Alla tre förlåt fyra är på sin nivå. Pojke M kan, flicka A kan men vill ha bilderna, pojka A behöver titta på bilderna hela tiden och lillan tittar så att man gör rätt.



Vill du göra en egen.
här finns liknande bilder:
http://www.thesightoflight.com/res/wudu.gif
förstora i powerpoint.

Jag ska göra dessa kort och laminera så att barnen kan träna på ordningen och även för lillan där hon har svaret på ett papper och ska lägga "samma"/likadant kort på. Ska göra det och lägga in bidler här inshaAllah.

as salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ramadan

As salam alaykom/Hejsan

Nu är Ramadan 1431 slut. Jag tittar tillbaka på vad vi gjorde förutom att fasta, be och läsa Koranen.

Vi gjorde
Ramadan kalender varje dag med frågor kring Ramadan och Islam i övrigt.
http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/kalender.html
För varje rätt svar barnen fick så satte vi upp en stjärna på väggen. jag sa att får ni 25 stjärnor så har vi Eidfest och de klarade det bra.



Det som tog mest tid var att göra Ramadanlapbook. Men barnen lärde eller befäste det de kunde genom dem. de tränade på att klippa och klistra  och rita både egna bilder och färglägga.
http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/ramadan-lapbook.html

Vi hann med att skapa. Vi gjorde
äggskalsmånar  http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/mane-aggskalsmosaik.html
paljett och glitter stjärnor
lyktor. http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/ramadan-lycktor.html

och så hann vi baka
http://ummmohamed.blogg.se/2010/september/eid-kakbak.html

Även om jag skulle velat hinna mer så är jag ändå nöjd. Sedan så fastade pojke m 21 dagar och flicka A 23 dagar så det var ganska jobbigt för dem och tog en hel del energi.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

27 Ramadan - Laylat al Qadr

As salam alaykom/Hejsan

Lite fel i inlägg blev det här.

Laylat al Qadr eller Ödets natt, den natt då Koranen uppenbarades äger rum någon av de ojämna dagarna bland de sista 10 dagarna i Ramadan.
Intresserad läs:
http://www.darulhadith.com/fiqh/ramadan/allmaktens_natt_laylat-ul-qadr_tecken.html

Här i Bechar är det tradition att moskéerna då är öppna hela natten och många går från moske till moske och ber. Sedan hämtar de couscous till moskén och bjuder på.

Detta var den dagen som jag kunde be taraweehbönen (nattbönen) under denna Ramadan, det är svårt när man har barn. Vi åkte till min svärfar och hans familj och bröt fastan där och sedan passade hans systrar barnen med jag gick med svärmor2 till mosken och bad. Vi bad som vanligt och sedan på kvällen åt vi couscous. Här i Bechar äter man couscous den 15 Ramadan och den 27 ramadan.


Vi bröt fastan med dadlar, mjölk och soppa.

´+ svärmor2 underbara hembakade bröd.


Och på kvällen vart det couscous och honungsmelon till efterrätt.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

EID

As salam alaykom/Hejsan

eftersom jag inte är född muslim så har jag inga traditioner sedan barnsben om eid utan bara om jul osv. Jag tycker att det är tråkigt. Men en syster i Sverige sa att hon natten innan Eid dekorerar sina barns rum med ballonger och serpentiner, så sedan några år tillbaka så gör jag det också. Denna gång gjorde jag det efter fajrbönen.

När vi hade ätit en lätt frukost så gick vi alla till mosken (här ber de i mosken och inte i en musalla). Vi bad och lyssnade på khutba. Alla bad utom minstingen mashaAllah. Sedan åkte vi tillbaka hem och några bytte kläder och så hämtade vi kakorna som vi skulle ge till min svärfar.

Väl där hälsade vi Eid Mobarak till alla och åt en lite frukost med msemen. Barnen gick och lekte. vi stannade till lunch och åt couscous och sedan åkte vi hem.

Hemma dukade vi sedan upp för fika.

Kakor

Tårta med "fackla" i.

fackla i brand.

Bål i sockerglas.

efter fikandet så lekte vi lekar ttojade och stimmade lite. Bra med en stor familj lol. Vi avslutade lekstunden med SKATTJAKT. Jag brukar göra sådana med mina barn i Sverige när de skulle få sitt fredagsgodis och de tycker att det är så roligt så nu gjorde vi det. De två äldsta barnen får lappar där det står var nästa lapp finns. Pojke m fick mycket text plus lite luringar, Flicka ha fick enklare text eftersom hon inte är så bra på att läsa svenska ord längre pojke A får lappar med ritade bilder eftersom han inte kan läsa ännu och flicka K fick bara en ledtråd. Sedan smaskade barnen på godis och tittade på film medan  vi använde datorn till att önska nära och kära runt om i världen eid mobarak.


På kvällen åt vi den mat som barnen hade önskat sig. HAMBURGARE med bröd.

Här är hamburgarna, kebabbiffar med sting till mamma och pappa och sedan tillbehör att ha i bröden.

Det vart en fin eid till slut mashaAllah.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Eid: Kakbak

As salam alaykom/Hejsan

Till Eid al Fitr bakar man alltid kakor. Jag bakade de flesta men barnen fick vara med på ett hörn i några kakbak och sedan fick de en varsin bit mördeg som de fick baka egna kakor av.


Här är vår tallrik med kakor. Bulle, drömrulltårta, wienerssnitt, chokladsnitt, kokosboll, kokoskaka, mördegskaka, mördegskaka med pärlsocker, syltkaka och bondkaka + tårta blev det denna Eid.

Barnens bak:

Pojke M

Flicka A

flicka K


Pojke A

Här är det tradition att när man kommer och besöker någon vid Eid så tar man med sig en tallrik med kakor och så byter man kakor. Dessa fick vi.


(Förlåt dålig bild)

As salam alaykom/Hejdå

UmmMohamed

Eid: Kläder

As salam alaykom/Hejsan

Här är det en tradition att köpa nya kläder till eid, det är inte alltid så att barnen får presenter men kläder får de alltid. Vi köpte deras när vi var på semester i Alger.


Äldste sonen. Shorts, tröja och svart thoub.

Hans skor

Äldsta dottern klänning, byxor, abaya och hijab i mörkblått.

Hennes skor

Yngste sonen shorts och tröja, blå thoub.

Han valde sandaler. Det är varmt här ännu ett tag till.


Lilablommig klänning och hatt och hijab när vi var i mosken.

Hennes gick sönder, det var små diamanter framtill på rosetterna. När jag skulle ta
kortet ville hon ha skorna på sig och sedan se kortet.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Eid: Henna

As salam alaykom/Hejsan

Vid Eid brukar flickorna göra henna. Jag gjorde på min äldsta dotter och då ville den yngsta också göra. På framsidan av handen lade jag hennan i en strut och spritsade ut. Det var svårt. På handflatan lade vi hennan och sedan knöt vi tyg runt den knutna handen och sedan en plastpåse runt så att det inte skulle komma i sängen.


Henna på naglarna

Tyg och plastpåse runt.


Och så här fina blev de:







As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Eid: Klippte håret

As salam alaykom/Hejsan

Så tog då Ramadan slut för denna gången också och Eid kom.

På kvällen innan så klippte barnen håret (för att de ville). Jag klippte äldsta dotters hår.

och så här blev det


Yngsta dottern blev klippt av sin storebror, av misstag

Han sa att han klippte lite, det tycker inte jag. Alla hennes lockar där bak. huu så hemskt. Men al hamdolillah så syns det inte så mycket.

pojkarna klippte sig också med rakapparaten.

sedan var det duschning på schemat.

Måne: äggskalsmosaik

As salam alaykom/Hejsan

På mitt arbete gjorde vi sådana här månar av äggskal, hittade idéen på internet och gjorde det till en islamisk idée. InshaAllah vill jag göra en Kaba under Hajj inshaAllah.

Man målar äggskal och sedan när de har torkat trycker man lätt till dem och klistrar fast dem på en papper i det mönstret som man vill. Vi använde oss av ägg som jag hade knäckt när jag gjorde pannkakor till barnen.



Eftersom vi inte hade svarta papper (vilket är snyggast) så fick vi måla våra vita papper svarta.


Här sätter min äldste son fast äggskalen på sin "klistermåne".


min äldsta dotters måne,

Min yngsta dotters måne.

Äldsta pojken.

Yngste sonen. Han ville inte ha en gul måne utan den skulle vara röd.
Det är hans favoritfärg just nu. Det blev fint det med.
As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ramadan lycktor

As salam alaykom/Hejsan

Förutom Ramadan Lapbook så gjorde vi dessa lycktor:


den yngste sonens


äldsta dottern

äldsta sonen

yngsta dotter gjorde två

Här kan du skriva ut dem

http://img331.imageshack.us/img331/4166/lantern1wn9.jpg
http://img286.imageshack.us/img286/3140/lantern3rv5.jpg
en annan variant
http://sites.google.com/site/islamichomeeducation/Ramadan-Lantern

As salam alaykunna wa rahmatuAllahi wa barakato
UmmMohamed

Ramadan lapbook

As salam alaykom/Hejsan

Lapbook är som en bok med olika små böcker i. Lägger länkar och mina bilder så förstår ni mer. Man kan säga att det är som en dokumentation över ett tema som man har arbetat med.

Jag gjorde detta på min förskola i Sverige men det var svårt. Jag tänkte då att det var pga barnens ålder men nu har jag gjort med mina egna barn och då säger jag mer att det beror på storleken på gruppen och hur själv ständiga barnen är. I Sverige använde vi färgat papper men här hittade vi inga stora färgade papper så vi målade vita papper istället men de var glansiga på ena sidan så det gick bara att måla utsidan.



Yngste sonen målar sin lapbook. Han valde blå.


Nu är pappret färdig målat och torkat. Dags att vika.


Först den ena sidan. Den viks mot mitten.


Och så den andra sidan. Nu ar det en bok som man kan sätta saker i.

De andra målade sina så här:

Lillflickan fick göra en liten. Men jag måste säga att hon har väldigt mycket sabr (tålamod) och gillar att färglägga och är faktiskt duktig på det så hon och jag ska göra något mer avanccerat när de andra börjar skolan inshaAllah.

Så här blev de

Stora flickan gjorde denna. Hon var mest nöjd med Koraneversen.

Den äldste sonens blev så här

Han var mest nöjd med Iftar i masjid:


Den yngste sonen orkade inte göra lika mycket som de andra två. Så här blev hans:

Han var mest nöjd med sitt konstverk som han hittade på själv och ville han med i boken.


Här kan man skriva ut saker och ha med i boken + att man kan se bilder hur den kan se ut.

http://raisingmuslims.wordpress.com/2008/08/12/ramadhan-lapbook-pics-printouts/

http://lifetimelearning-ummee.blogspot.com/2009/08/ramadan-lapbook.html

http://ummabdulbasir.wordpress.com/2009/09/16/ramadan-lapbook-1430/

http://islamiclapbooking.wordpress.com/category/sample-islamic-lapbooks/ramadan/

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Kikärtsgryta med friterad blomkål

As salam alaykom/Hejsan

Något som jag verkligen gillar är friterad blomkål. Jag kan äta bara det men här serverar man det oftast till en gryta med kikärtor i.





Kikärtsgryta med friterad blomkål

Detta behövs:
kött
lök
vitlök
kikärtor
potatis
olja
salt
peppar
tomatpure
"rasel hanot" en kryddblandning som curry ta annars spiskummin

blomkål
ströbröd
ägg


Grytan:
1, Skär köttet i bitar och bryn i grytan med olja.
2. Hacka löken och bryn med köttet
3. Lägg i hackad vitlök
4. När allt är brynt men inte har tagit färg lägger man i kryddorna salt, peppar och rasel hanot sedan i med kikärtor och vatten så att det täcker allt.
5. Låt koka tills kikärtorna börjar bli mjuka ca 45 min.
6. Skala och dela potatisen och lägg i grytan.
7. Tillsätt tomatpuren och ¨låt koka i ytterligare 20 minuter tills potatisen är klar.

Blomkålen
1. Koka hela blomkålshuvudet tills det mjuknat.
2. Dela blomkålen i små buketter.
3. Knäck ett ägg och doppa "buketterna" i det.
4. Blanda ströbröd, salt och peppar och doppa ner blomkålsbuketterna i det.
5. Fritera i oljan.

Lägg upp grytan och blomkålen på. Dessa gryter bör ätas med bröd och inte bestick (fast det går lika bra, lol).

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Vår utsikt

As salam alaykom/Hejsan

Lägger in några bilder som är tagna från vår balkong. Det är vackra berg vi ser därifrån.




Denna bild är tagen från flickornas fönster och då ser man hur nära vi br bilvägen.


Skolgård där barn spelar fotboll och basket. Flickorna går mest runt och pratar. I dessa små hus bor elever som kommer från "Väst Sahra" de har som ett internat här. I bakgrunden ser man en minaret till en moske.



"Bakgården" Det byggs förfullt här. I bakgrunden ser man den ena moskens kupol. Vi har två i vår närhet. denna är dock inte färdigbyggd ännu.


De vackra bergen som har helt olika färger.


Lite av utsidan av vårt hus. Jag hängde farligt långt ut där.

Allt detta svarta är skuggor. Långt dar borta bor mina barns farfar med familj. De träffar dem ungefär varannan dag.


Detta är en skolgård för en mellan och högstadieskola.


Vi har fått nya gatlampor på "vår" gata. Fint blåfärgade.



De vackra bergen igen. De ser väldigt olika ut beroende på vädret. När det har regnat är de väldigt färgglada, ibland är de väldigt svarta och annars nästan helt bruna.

As salam alayom/Hejdå
Amina

Eidtårtor

As salam alaykom/Hejsan

Jag brukar baka en Eidtårta varje Eid el fitr.

År 2007. gjorde jag en slottstårta som min äldsta dotter hade beställt.
Har inget eget foto kvar, men ungefär såg den ut.

2009 Eid al fitr beställde min yngste son en fotbolls tårta. De blev så här:


En blev en marsipantårta med algersik flagg (de vann en matsch mot Egypten och gick vidare till VM). Den andra är en tårta med gröngrädde och fotbollen är vit grädde och blåbär och så en liten algeriskflagga i hörnet.


Denna tårta gjorde vi till Eid al adha 2009. En vanlig gräddtårta med marränger och så en "fackla" i mitten. Vi åt tårtan med mormor och gammel mormor som kom och firade Eid med oss.

Detta år 2010 har min äldste son beställt en fotbollströjstårta. Vi får se hur den blir.
Så här blev den:





As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Suhoor

As salam alaykom/Hejsan

På morgonen innan första bönen fajr så är det sunnah att äta suhoor när man fastar. Jag brukar äta någon smörgås och dricka mycket. Min man äter "siffa".

              

Det är couscousgryn som man ångkokar 3 gånger och sedan lägger man upp det och dekorerar med kokt ägg, kanel och socker. Ibland brukar jag koka couscousen med gula russin. Man äter couscousen med mjölk eller mjölk blandat med filmjölk.

I Sverige åt jag ofta risgrynsgröt på morgonen. Det är gott och så blir man inte hungrig så fort.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ramadan: tilltugg

As salam alaykom/Hejsan

Här kommer ett till inlägg om tilltugg under Ramadan.

Detta är borek. De kan även kallas även för sambosa, sammosa, brick.

Jag brukar göra som min svärmor har lärt mig.

Borek a la svärmor
potatis
köttfärs
lök
vitlök
färsk korriander
ägg
salt
peppar

Koka potatisen och mosa den med en gaffel. Tillsätt ägg. Bryn köttfärsen, med hackad lök, vitlök och salt och peppar. Blanda ner köttfärsen i potatismoset och hacka färsk korriander och lägg i. Blanda ihop allt och lägg i borekdegen och vik ihop dem. Fritera dem i het olja.

Annars brukar jag lägga i tonfisk blandad med kokt ris. När jag var hemma hos svärfar hade de blandat riven tomat med ris och tonfisk och sedan hade de lagt i fritterade potatisfyrkanter. De hade inte friterat i olja utan lagt dem på en bricka i ugnen.


Mackkoda
Detta är mosad potatis blandat med ägg, salt, peppar och korriander och sedan doppas de i ströbröd och friteras i olja och äts. Denna gång hade jag kvar potatismoset från boreken så dessa har köttfärs i. Annars brukar de lägga mjukost i mitten av dem och fritera.


Idag var barnen trötta på all annan mat och sa MAMMA VI VILL HA PANNKAKA, hederlig svensk pannkaka och de fick de. Jag gjorde pannkakor till iftar och sedan till kvällen igen. Här finns ingen grädde och sylt utan vi la på socker och rullade ihop dem och åt. Mums.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Magreb

As salam alaykom/Hejsan

Detta är utsikten från vår balkong vid tiden för magreb. Alldeles folktomt. Folk ber magreb i mosken och sedan äter de mat hemma, igen är ute då inte.



Byggnaderna som man ser är en högstadieskola. Nu har de satt upp alla nya lycktstolpar och de fungerar. Bra att ha på kvällen.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Tivoli i Alger

As salam alaykom/Hejsan

En av de bästa platserna som vi beökte under vår semesterresa var ett tivoli i Alger.

Först åkte mamma och barnen pariserhjulet. Lånadbild från fotoaktuen.se


Barnen åkte denna karusellen. Det var som luftballonger som åkte högt upp i luften.


Krockbilar fick de två åldsta åka. Flickan var duktigast och krockade på de andra krock, krock.

 Flickorna åkte denna karusell. De satt i piratskepp som åkte upp och sedan ner.

 Läskigatåget. Favorit hos den yngsta sonen. Jag åkte en gång med dem och sedan åkte de en gång själva, de tre äldsta. "Bara en grej var läskig, den som var först, den som var i fängelset" säger pojke A.

 Äldste sonen och yngsta dottern åkte denna "bil-tåg" karusell.

 Sedan var det SOCKERVADDS ätande. Sista karusellen var denna. Pojkarna åkte den två gånger.

Vi beökte tivolit två gånger. De hade öppet ända till klockan 0.00. Det fanns karuseller och så mat. Barnen och jag åt hamburgare med pommes och pappan åt kebabsmörgås.

Det som var det härliga var att jag inte kände mig annorlunda för det var så många som var praktiserande muslimer med hijab och abaya, flera niqabsystrar och män med skägg. Vill gärna besöka tivolit igen och åka fler karuseller.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Boumerdes

As salam alaykom/HEjsan

När vi var i Alger så passade vi på att besöka min mans kompis frus familj. De bor utanför staden Boumerdes på en grönskande kulle. Vi gick till deras gård. Där hade de tre kor och så odlade de grönsaker.






Vägen dit var ganska lång och väldigt slingrig. När vi gick tillbaka var det alldeles mörk ute och väldigt svårt att se vart man gick. Min äldste son pojke M tog kort på grönsakerna som han fick av dem. Han planerade att sälja dem till min mans syster som vi sedan skulle besöka, men vi åt upp dem istället. Han fick:
en squash
en aubergine
en tomat
en röd lök
och
 en grön paprika.

Min son ville att korten skulle finnas här, så nu finns de här.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Lekplats i Alger + hotell utsikten

As salam alaykom/Hejsan

När vi hade varit i Mostaganem så åkte vi vidare till Alger, huvudstaden. Där gjorde vi ett besök på den svenska ambassaden.

Innan besöket hann vi med ett besök till en park.


Det var som i Sverige sa barnen. Det fanns gungor, rutschkana, klätterställning och "gunghästar" och så hade de en stor bur med fåglar bla två stora påfåglar.

När vi var i Alger så bodde vi på ett hotell (ett billigt sådant). Vi var och handlade Eidkläder på marknaden. Och så gick vi på en liten "resturang". Den hade väldigt, väldigt god mat. Min man sa att de som arbetade och ägde den kom från Syrien. Vi åt blandad kebabtallrik eller något med pommes frittes och ris. Allt var gott och fint upplagt. Åker jag dit igen vill jag gärna göra ett nytt besökt på den resturangen.

Utsikten från hotellfönstret:


As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Darulkitab publications

As salam alaykom / Hejsan

http://www.darulkitabonline.com/books.php?category=Children&keyword=chl

Jag kopte en bokserie for nagra ar sedan som hette Learn about , det ar en serie om 23 bocker som ar uppdelad i tre nivaer. Det ar fakta/larobocker och inte sagor. De handlar bland annat om Ramadan; Eid, klader, hur vi ska vara mot vara foraldrar, duaa, var Skapare; Jannah, Jahannam, anglar, Shaitan ar inte var van mfl. Bockerna har ca 28 sidor.

Bockerna ar utan bilder pa djur och manniskor men med fargbilder.Allt hanvisas till Koranen eller olika hadither. JQg kopte mina bocker fran www.troid.org men nu har jag hittat var de kom ifran och de gors i Sri Lanka; kan tanka mig att det blir billigare da. Varje bok dar kostar 190 LKR. Det star att 200 lkr ar 11,44 skr enligt http://mobilize.se/valuta/Sri+Lanka/LKR. Val vart ett kop maste jag saga som betalade mycket mer.

As salam alaykom/ Hejda
UmmMohamed

Goodwordbooks

As salam alaykom/ Hejsan

Pa denna sida kan man kopa flera bra bocker (jag rekommenderar dock bara de jag lagger in har; de andra kan jag inte saga nagonting om). Bockerna ar pa engelska men jag har oversatt de kortare/bilderbockerna och klistrat over den engelska texten. Nu har jag dock bestamt mig for att klistra in texten bredvid for da kan man aven lasa dem pa engelska. Vill aven satta in den arabiska texten om det inte blir for mycket.

http://www.goodwordbooks.com/childrens-book.html

De bocker jag har kopt ar:
Quran Stories for Little Hearts - jag har nastan hela serien. Dessa bocker har inga bilder av manniskor men dock ett fatal pa djur. Berattelserna ar hamtade fran Koranen och sist i boken finns hanvisningar till Koranen.

Prophet Muhammad for
Little Hearts
-  Bilderbocker om Profeten Muhammed salla Allahu alayhi wa salam inga manniskor ar med men dock en del djur.

Tell Me About series - detta ar mer for aldre barn eller som fakta bok som den vuxne laser. En handlar om Hajj, en om Skapelsen (lite svar), en om Muhammed, en om Islams historia och en om Yusuf.
 

Quran Stories for Little
Believers
- lite text, en hqndlqr om flugqn en om spindel och en om Skapelse den heter I see Allah everywhere jag oversatte det med att jag ser Honom overallt i sin Skapelse eversom Allah inte finns overallt.

My Islamic Village Series - dessa bocker handlar om muslimer runt om i varlden. Intressant att lasa om hur det ser ut och vilka tradtioner muslimer runt om har. Har dock inte last dessa bocker annu utan bara bladdrat i dem. Inga bilder pa levande varelser i dem men mycket text.

Children's Stories from the
Quran-Colouring Books
- malarbocker som man kan anvanda tll textbockerna eller for sig. Jag kopte tva samlingsalbum, men har inte andvant dem mycket gillar bockerna battre.

Quran Stories for Young
Readers
- dessa ar liknande de andra bockerna men mindre och storre text for nyborjar lasare. Jag tanker anvanda dem for engelska studier.

Goodword Book of Quran People for Kids - denna bok vill jag anvanda mig av for att prata om personer i Koranen, det ar som ett uppslagsverk.

Jag har aven kopt en labyrint bok men tyckte inte om den allt var typ samma sak, aven tva bocker Islamic fun books men gillade inte dessa heller, gillade inte bilderna och upplagget.

Vad jag inte har men skulle vilja ha ar de olika spelen. Att anvanda sig av olika metoder tycker jag ar givande.
http://www.goodwordbooks.com/category/Islamic-Board-Games/2.html

Det ska sagas att du kan kopa dessa bocker och spel pa andra sidor men det ar klart billigare att kopa fran denna. Den ar i indien men dock blir det skatt om man koper som privatperson.

As salam alaykom/ Hejda
UmmMohamed

        


Barnavdelningen

As salam alaykom - Hejsan


http://www.1177.se/barnavd/

Detta ar en sida dar barn kan lara sig om hur det gar till hos tandlakaren och doktorn. Det ar tecknade filmer med olika djur och en del spel. Det ar sjukvardsradgivningen som star for sidan.

Under OM barnavdelningen star det sa har:

Barnavdelningen - Lekfulla fakta inför besök i vården

Barnavdelningen riktar sig direkt till barn som ska genomgå undersökningar eller behandlingar på sjukhus eller vårdcentraler. Tecknade filmer med interaktiva inslag förbereder barnen, som gärna kan titta tillsammans med föräldrar eller vårdpersonal. Barn som är väl förberedda inför ett sjukhusbesök blir tryggare och samarbetar bättre.

Barnavdelningen vänder sig främst till barn som inte är läskunniga, men även äldre barn kan ha utbyte av filmerna. Många av filmerna går också att skriva ut som sagoböcker.
http://www.1177.se/barnavd/start.asp?show=3

Har kan man skriva ut de olika sagorna - ifall dit barn ska gora nagon av undersokningarna/behandlingarna.
http://www.1177.se/barnavd/start.asp?show=2

As salam alaykom/Hejda
UmmMohamed


Vad har du i kylskapet?

As salam alaykom Hejsan

Ville fa hjalp med vad jag skulle laga och da hittade jag denna sida. Pa denna sida kan du skriva in 5 ingredienser som du har i ditt kylskap och sedan far du flera olika forslag pa vad du kan laga mashaAllah sadant gillar jag.

http://www.hittarecept.se/kylskapet

As salam alaykom Hejda
UmmMohamed


Kalender

As salam alaykom/Hejsan

Jag brukar alltid göra en Ramadankalander till barnen varje Ramadan. Jag är sådan så att jag måste göra en ny varje år. Detta året hade jag tänk sy en i tyg, som vi gjorde förra Ramadan på den förskola som jag arbetar på. Men så blev det inte utan det blev en målad i kartong. Jag skrev frågor på datorn som jag sedan skrev ut klippte ut och laminerade och fäste på kalanedern med häftmassa.




Frågorna som jag hittade på är dessa:
- Vad heter muslimernas högtider?
- Vilken Profet byggde en stor på, en ark?
- Nämn tre djur som vi muslimer kan ha hemma och nämn två djur som vi INTE får ha hemma.
- Hur många pelare har Islam? Vilka är de?
- Vad får man INTE göra under Ramadan?
- Hur många gånger ber vi muslimer varje dag? Vad heter bönerna?
- Vad heter måltiden innan fajr?
- Hur gör man wudu?
- Vad heter muslimernas heliga bok?
- Vad kallas en person som gör adhan i moskens minaret?
- Hur många rakah är varje bön?
- Nämn 10 Profeter!
- Vad heter Allahs hus i Mecka?
- HUr många suror innehåller Koranen?
- I vilken stad dog Profeten Muhammed salla Allahu alayhi wa salam?
- Vad heter muslimernas bönelokal?
- Vad är bra att göra under Ramadan?
- Var är Allah?
- Vad hette Profeten Muhammeds mamma och pappa?
- Vad gör en muslim som vill be men som inte har något vatten till wudu?
- Mellan vilka tider/böner fastar vi?
- Nämn några av Profetens fruar? (1 poäng för varje fru)

De andra återkommer jag till.

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Böcker: Goboken

As salam alaykom/Hejsan

Jag vill rekommendera denna bokklubb, har varit med i flera stycken men denna tycker jag bäst om.

http://www.goboken.se/

Deras böcker är åldersanpassade men du kan ändra så att du själv tycker att det stämmer med ditt barn. Du kan också ändra hur ofta eller sällan som du vill få böcker. Man har rätt att avbeställd och så kan man själv köpa böcker i deras affär.

Böckerna är oftast lite extra, det låter, eller man ska öppna luckor, vända på flikar, trycka på knappar osv. Något som barnen ser fram emot varje gång det kommer ett paket.

Här kan man läsa mer om dem:
http://www.goboken.se/Om-Goboken-och-Gobokens-Forskola/

Jag har varit med i olika omgånger med mina barn. Jag har varit med i själva goboken och sedan abc(som jag inte tyckte om så mycket för jag gillade inte bilderna i deras bokserie), 123 köpte vi hela serien och vi läser dem fortfarande och alla kan hänga med på sitt sätt. FAKTA har vi också köpt hela serien och de böckerna vill jag arbeta med här nu när jag är mamma på heltid.

När man är medlem får man också foldrar till oss föräldrar som handlar om läsning, mat, sovstunder osv.

På deras hemsida finns det också en del spel som barnen kan spela.

http://www.mittabc.se/Spel-och-uppgifter/
http://www.mitt123.se/Spel-och-uppgifter/
http://www.minafakta.se/Spelportal/

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

Ramadan i ljud och text

As salam alaykom/Hejsan

Lägger in några artiklar och audio som handlar om Ramadan. Lite sent kanske eftersom det bara är ca en vecka kvar av Ramadan, men det är alltid bra att lära sig mer om sin tro och religion, eller om andras tro så att man lättare kan förstå dem.

Audio
Här finns 33 lektioner om Ramadan, allmäna saker och detaljerade. Något för alla med andra ord.
http://www.islam.nu/v2/objekt_audio.php?id=18

Artiklar
Här finns en mängd olika artiklar, några långa och andra korta.
Bland annat om vad som bryter och vad som inte bryter fastan, taraweehbönen, zakat och id-dagen och frågor och svar.
http://www.darulhadith.com/fiqh/ramadan/fastan_ramadan.html

Här kan man skriva ut en bok på 15 sidor om "Fastan i månaden Ramadan - dess förträfflighet - seder - regler - nattliga böner" Författaren är:  Muhammad bin Jamîl Zînô
http://www.darulhadith.com/pdf/fastan_i_ramadan.pdf

As salam alaykom/Hejdå
UmmMohamed

RSS 2.0